Той и Тя с различно образование

140 коментара2/5

Сигурно си спомняте как Мълвина се възмущаваше от необразоваността на Буратино. Как ядосва дървеното човече умното момиче със синя коса? А как ли живеят двойките, които са с различни дипломи.

Когато партньорите не се опитват да направят впечатление на околните единия с другия, а изхождат само от това колко комфортно се чувстват заедно, критериите им за избор са по-надеждни. Макар че би било грешка да не се дооцени факторът образование на партньора. Зад формалната страна на нещата понякога се крие много: интелектуално ниво, мироглед, определена психология. Разбира се, висшето образование само по себе си не гарантира всестранното развитие на своя притежател. Точно както сред тези, които го нямат, има много умни и интелигентни хора. Но практиката показва, че хората от един кръг по-лесно намират допирни точки, общи теми и интереси.

Не бива да се подценява и факторът обществено мнение. Болезнено е да чуваш, че с партньора ти не си подхождате. И обратното - когато околните одобряват взаимния избор, това укрепва отношенията Затова преди да създадете семейство с човек от друг кръг, дайте си сметка, че това все пак е неравнопоставен съюз. Имате ли с какво да го уравновесите?

Помнете, че в брака всеки партньор има право да изисква от другия уважение към своите занимания, интереси и кръг на общуване.

Вниквайте в това, което прави партньорът ви, дори да ви се струва твърде сложно или твърде примитивно. Дистанцирайки се от неговите неща и не посвещавайки го в своите, вие ще увеличите разстоянието помежду си.

Няма предел за съвършенството - това е безспорно. Но когато по-образованият от съпрузите тегли другия, той с това подчертава неговата непълноценност. Спрете навреме! Вашият партньор не е длъжен да съответства на всичките ви желания. Още повече че вие вече сте го оценили заради някои негови достойнства.

Не се влачете един друг насилствено в компаниите си - не е беда, ако те са различни. Просто често ходете някъде само двамата - за да укрепвате това. което ви свързва. По възможност прекратете контактите с тези, които негативно оценяват вашия съюз.

Ще ви запознаем с два корено различни примера от живота:

“Само с него ми е надеждно и комфортно”
Лили и Павел са родом от малко градче, в околностите на София. След училище тръгнали в различни посоки: Павел влезнал в казармата, а Лили - в университета. Докато били разделени си пишели писма. А когато Павката излязъл от казармата, любовта им се разгоряла по-силно и отпреди. Лили вече не се чувствала толкова самотна в чуждия град, защото Павел я навестявал често. Той се чудел с какво да се захване и решил да изкара курсове за автомонтьор. Лили мислела за аспирантура... Павел не се притеснявал, че ще бъде по-лошо образован от жена си. Дори се гордеел с нея. А Лили по това време ми разказваше: “Той ме слуша с отворена уста. Харесва му, когато водя “умни" разговори, а понякога сам ме моли: “Разкажи ми нещо интересно." И тя говорела с него за научни сведения, споделяла собствените си съображения и възгледи за живота. След време постепенно стигнали дотам, че тя се превърнала в авторитетната учителка, а той - в послушно внимаващия ученик. “Бих се радвала да обсъдя с него някакъв проблем, но той няма какво да каже..." Когато веднъж го завела на купон при приятелка от курса, Лили с горчивина констатирала, че Павел по нищо не прилича на мъжете и приятелите на нейните колежки - момчета от съвсем друга среда. Колко нелепи са аргументите му в техните разговори, колко грубо изглеждат любимите му маратонки до техните лъскави обувки...

“Павел непременно ще влезе тази година в техническия" - казвала тя на познатите си, като че ли за оправдание. А той послушно кимал.

Лили и Павел вече живеели заедно -под наем в краен квартал. Той работел в автосервиз, а тя правела аспирантура. Не бързали да се женят, особено тя. По нейните обяснения той всячески я потискал -ограничавал кръга й на общуване, кипвал, когато разговаряла по телефона за предстоящи научни конференции и прочее явления от свят, който му е толкова чужд... В думите му все по-често се чували патриархални нотки: той искал от Лили по-усещащо се отношение към домакинството, призовавал към традиционно разделяне на работата на мъжка и женска.

“А какво ще бъде, когато ми стане законен съпруг?" - основателно се питала младата жена.

Независимо от всичко, те и до днес живеят заедно. Отношенията им след много търкания се изгладили и успокоили. Павел се отказал да кандидатства. Сега след връщане от работа той гони жена си от компютъра в кухнята и сяда да “играе игрички”.

Нещо задържа заедно тези толкова различни хора. Сигурно това нещо е любовта...

“Сега когато си прехвърлям в ума си познатите момчета - казва Лили, - разбирам, че не бих избрала никого от тях. Един е позьор, друг - мамино синче, трети - женкар. Само с Павката ми е надеждно и комфортно."


Освен всичко друго Лили съзнава, че именно благодарение на него се занимава с любимата си професия, защото той е този, който издържа семейството.

Жена “за пари" и жена “за душата"
Николай е на 35 години, инженер, има собствен бизнес, а извън това спонсорира танцов състав, в който понякога сам участва.

Каква жена трябва да има този човек?

На многобройните партита и концерти той се появява с Ани - студентка по журналистика и радиоводеща. Тяхната двойка винаги привлича вниманието.


Повечето далечни познати приемат Ани за съпруга на Николай, но връзката им не е толкова проста.

Седем години Ники е женен за Таня - сервитьорка, която впрочем веднага след сватбата напуснала работа и се посветила на децата и семейството.

Близък приятел на Николай разказва, че той още в гимназията заявявал, че иска да има жена, която да го храни, да се грижи за него, да го гледа благодарно и да не се меси в работата му. Така че Таня не е грешка на младостта, а най-истински идеал.

 

 

 


Какво е на душата на Таня, а и на тази на Ани, само те си знаят. Николай се чувства прекрасно. Толкова удобната за битови дела Таня едва ли би могла да направи впечатление на приятелите му, а уверената и красива Ани едва ли би се справяла добре в кухнята...

И Николай разплел гордиевия възел на тези противоречия. Както на деловия фронт е разделил заниманията си на “за пари" и “за душата", така в личния си живот се е обзавел с жени за различни цели...

Но този подход едва ли устройва всеки. Болшинството от нас все пак се стремим към един-единствен спътник, който да съответства поне на основните ни желания. Само тогава повечето хора се чувстват наистина щастливи.

28.11.2006/rozali.com 

 

 

140 коментарaДобави коментар »

reni_123

От reni_12318.03.2017, 17:10 ч.

Не съм виждала някой с 5 висши да е простак,ама простаци без висше - бол.

Виж всички коментари за "Той и Тя с различно образование".

Още от "Брак"

Изкуството да живеем заедно

Изкуството да живеем заедно

Животът на влюбената двойка невинаги прилича на спокойно езеро в летен ден. Умението да се запази интимността, взаимното привличане и уважение -това са тайните на щастливото съвместно съществуване.

Целувайте се. Целувките разпалват страстта и навяват сексуални мисли...

Преоткрийте страстта във връзката!

Навиците във връзката бързо набират скорост и се загнездват в спалнята. За да не загубите интереса си към любимия човек, използвайте всички възможности, за да преоткриете заедно миговете на страст и удоволствие.

Войната у дома

Войната у дома

Все по-често бившите съпрузи са принудени да живеят заедно. Докато всеки от тях чака другия да напусне семейното жилище, животът им се превръща в истински ад.