Ролята на кумовете в сватбения ден

66 коментара0/5

Кумовете са най-важните гости на сватбеното тържество. Както се казва “пред кум вода се не гази” – всяка прищявка на кума е закон.


7491_0.jpgРолята на кумовете е да бъдат съветници на младото семейство, да помагат и духовно и материално. Традицията повелява кумът да бъде кръстник или син на кръстника на младоженеца. Кумата е съпругата на кума. Тази традиция, както и много други, с годините се е променила и сега обикновено кума и кумата са приятели на младото семейство. В много от случаите кумовете все още не са сключили граждански брак. Понякога дори кума е приятел на младоженеца, а кумата на булката и причината за запознанството между кумовете е самата сватба.

В деня на сватбата кумовете имат ключова роля.


Кумата купува букета на булката.Ако сте кума – най-добре е да се посъветвате с булката точно какъв букет тя си мечтае да получи.

В деня на сватбата младоженецът отива при кумовете с бутилка или бъклица с ракия, завързана със здравец и червен конец. Кумовете са приготвили почерпка за младоженеца и за другите гости. Гостуването при кумовете обикновено трае не повече от половин час, след което всички заедно се отправят към булката. Кумата носи букета и бутониерите. Кумът помага на младоженеца да “купи” булката. Тази традиция е много весела. Младоженецът и кумът бутат вратата на булката като се опитват да влязат при нея. Приятелка или роднина на булката подава нейната обувка, за да бъде напълнена с пари, с които младоженеца да “купи” булката. Когато младоженецът успее да влезе при бъдещата си съпруга, той я целува. Един красив момент, който се запечатва завинаги в спомените на младото семейство. Кумата подарява букета на булката и й подава бутониерите, които булката сама закичва – първо на младоженеца, след това на кума, на кумата и т.н. При излизането, бащата на булката я води до вратата и там я предава на кума. Отпред вървят кума и булката, а зад тях младоженеца и кумата.

7491_1.jpgВ ритуалната зала кумовете вървят зад младоженците. След приключване на церемонията, първо кумовете поздравяват младоженците и след това застават след тях и приемат поздравления от всички гости.

Когато има венчавка е задължително кумовете да бъдат кръстени предварително.
Ролята на кума е 3 пъти да размени короните над главите на младоженците. Разпространен е митът, че докосването на двете корони носи нещастие. Затова е важно кумът да държи едната си ръка по-високо, а другата по-ниско и да внимава да не удари двете корони. Кумата, аналогично, разменя пръстените 3 пъти. При излизане от църквата, кумата хвърля късметчета над главите на булката и младоженеца.

В ресторанта кумовете също са главни действащи лица.
Те, заедно с младоженците, застават на платното и свекървата ги захранва с питка и мед. Отпиват от шампанското и сядат на сватбената маса от двете страни на младоженците. Всички присъстващи очакват речта на кума. Кумът обикновено подготвя словото си предварително. Все по-често кума предпочита да прехвърли тази трудна задача на кумата. Важно тук е речта да бъде кратка, интересна и да завърши с “Наздраве на гостите и горчиво за младоженците”. С това се открива празничната трапеза.

Традиционното Кумово хоро се води от кума, но традициите вече са много разчупени и ако кумът не се чувства уверен в танците, кумата може да го замести.

По-късно се разчупва погачата на кумовете. Ритуалът повелява младоженците да застанат с гръб един към друг. Кумата държи погачата, която е месила цяла нощ. Подава я на кума, а той я слага над главите на младото семейство. Кумът следи дали погачата е хваната по равно от булката и младоженеца. “Едно, две, три... и погачата е разчупена”. Който отчупи по-голямото парче, той ще носи парите в къщата на младото семейство. И отново задачата на кума не е лека. Той трябва да преброи колко трохи са паднали на земята. Колкото са трохите, толкова ще бъдат и децата в новата къща.

Ето и една по-рядко практикувана игра. Няколко приятели или роднини на младоженците танцуват с петел или пиле, погача и торта пред кума и кумата. Кумовете трябва или да надиграят танцьорите или да откупят даровете. Това е най-трудната задача, която имат кумовете по време на сватбата. Народът казва: “Ако наиграете танцьорите, младоженците ще очакват да им помагате морално, а ако платите, за да получите даровете – помощта Ви ще бъде най-вече материална.”

7491_2.jpg

Да бъдете поканени за кум или кума е голяма чест. Ако са Ви гласували такова доверие, отнесете се сериозно и отговорно към задълженията си, опитайте се да разведрите младоженците, да им помогнете да се отпуснат и веселят в този тъй важен за тях ден. И от тук нататък, бъдете техни верни приятели, съветници и помощници.

21.04.2007/ Деница Чальовски

66 коментарaДобави коментар »

az_sam

От az_sam20.09.2009, 21:30 ч.

След консултация с моите кумове, които са доста вещи в традициите /за сведение имат 6 семейства на които са кумували/ та кумата каза, че може и сестра му щом няма свекърва, няма лошо важното е да е от семейството,успех

Виж всички коментари за "Ролята на кумовете в сватбения ден".

Още от "Брак"

Той ви предлага  брак, а вас ви е страх

Той ви предлага брак, а вас ви е страх

От няколко години съжителствате заедно и ето че неочаквано приятелят ви изявява желание да узаконите връзката си.

Тайната на щастливия брак

Тайната на щастливия брак

Ново британско изследване разкри кои според жителите на различни области във Великобритания са най-важните фактори за щастлив брак, съобщава в. "Дейли мейл".

Да спим заедно е по-добре, отколкото да живеем заедно!

Да спим заедно е по-добре, отколкото да живеем заедно!

Чашите с червено вино звънят.
Изпълнен с очакване, Вальо вдига тост за своята Галя: