Промяна на името след брака: За и против

6 коментара0/5

Преди сключването на граждански брак всеки от двамата партньори заявява дали желае да запази своето фамилно име преди брака, да приеме фамилното име на другия, или да добави фамилното име на другия към своето с тире.

Промяна на името след брака: За и против

При различните хора решението за смяна на фамилното име може да варира от лесно до мъчително трудно. С този проблем обикновено се сблъскват жените - мъжете почти никога не променят името си след брака, въпреки че се срещат и такива случаи.

По-долу са изброени възможните варианти, описани от най-традиционните към най-рядко срещаните. Измислената двойка Иван Петров и Мария Димитрова ще илюстрира възможните варианти:

  • Тя взима неговото фамилно име (Мария Петрова).
  • Тя запазва своето име (Мария Димитрова).
  • Тя добавя неговото фамилно име към своето с тире (Мария Димитрова-Петрова).
  • Тя запазва своето име на работа, но взима неговото навсякъде другаде в обществото (Мария Димитрова на работа; Мария Петрова или Мария Димитрова-Петрова навсякъде другаде).
  • Двамата взимат името на другия с тире (Мария Димитрова-Петрова и Иван Петров-Димитров).
  • Той взима нейното фамилно име; тя запазва своето фамилно име преди брака (Мария и Иван Димитрови).

Причини да промените името си

Най-често срещаната причина е, че смяната на фамилното ви име ще улесни живота ви. Няма да има нужда да носите акта си за граждански брак при пътувания, в случай че съпругът ви претърпи злополука, бъде откаран бързо в болница и вие трябва да докажете, че сте негова съпруга, за да (а) го посетите и/или (б) дадете съгласието си за извършването на някаква процедура. За съжаление подобна ситуация, включваща най-лошото, е валидна и когато имате деца: никой няма да иска доказателство, че сте тяхната майка, ако фамилните ви имена са еднакви. Не чак толкова страшни, но далеч по-досадни са традиционалистите, останали с единия крак в миналото, на които ще трябва непрестанно търпеливо да обяснявате, че да, те са ваши деца, и да, вие сте омъжена за този човек, макар че не носите едно и също фамилно име.

Традиция. Поне що се отнася до това решение, искате да сте традиционалист. Искате да носите фамилното име на човека, за когото сте омъжена. В еднаквото име виждате символ на вашето обединение. Това ви кара да се чувствате свързани.

Мразите името си. Родителите ви са намерили за удачно да ви кръстят Иванка Иванова или пък цял живот носите бремето на фамилно име, което съвпада или се римува със смущаваща част от тялото.

 

Промяна на името след брака: За и против

Причини да не променяте името си

Името ви е вашата самоличност. Тази причина често възпира жени, които се омъжват в по-късна възраст. Когато сте се представяли с определено име повече от тридесет години, най-вероятно го считате за неразделна част от личността си. Казвате си, че когато се омъжите, не изгубвате самоличността си, тогава защо да губите името си?

В кариерата си сте по-известна с името си, а не с титлата си или свързаността си с определена компания. Ако сте човек на изкуството - актриса, писателка, музикантка - името ви е вашата „марка“ и смяната му може да навреди на кариерата ви.

Притеснявате се, че хората няма да могат да ви намират. Има хора, които сте познавали преди и с които сте загубили връзка, и искате те да могат да ви намерят, когато ви потърсят след време.

Мразите името на партньора си. Съвпада или се римува със смущаваща част от тялото.

Разменили сте клетвите си, разрязали сте тортата, първият ви танц е минал. А сега какво следва? Сватбата може и да е минала, но бракът тепърва предстои. За щастие „Младоженците: Ръководство за употреба“е тук, за да помогне на вас и партньора ви да преминете през особеностите на първите години от брака. От общуването и съвместното съжителство до роднините на половинката, парите и секса, това ръководство е за всяка двойка, която току-що е започнала нов живот заедно.

Добави описание

 

Още за: брак, име

6 коментарaДобави коментар »

tutinka

От tutinka02.03.2017, 15:46 ч.

Каквото и решение да вземе една двойка, не понасям фамилни имена с тирета. Как ще бъде правилно да се обръщаш с кое фамилно име???

Виж всички коментари за "Промяна на името след брака: За и против".