Сюжет за ... немалка бъркотия или за една съвременна приказка

25 коментара5/5

Действащи лица:

  • Лорета – омъжена, с деца, с опит в извънбрачните връзки
  • Милко – женен, с деца, с опит в извънбрачните връзки
  • Тодор – женен, с деца, без опит в извънбрачните връзки, но с разпадащо се семейство поради големия такъв опит на жена му ;-)


Лорета (Лори) е омъжена и макар семейните дела да не вървят хич добре, тя държи на семейството си... по обясними икономически и финансови причини.

Лори се запознава с Милко и Тодор (Тошко) почти едновременно. Само че с Милко, вероятно поради опита им, отварят страницата на една нова извънбрачна връзка. Тя се влюбва в Милко, а и той е интересен събеседник и с него запълва празнотите на сивото семейно ежедневие.

Тошко се влюбва “от пръв поглед” в нея, но знаейки, че тя държи на семейството си и без да се опитва да си обясни причините за това, а вероятно и поради липсата му на опит в такива връзки, подхожда изключително деликатно, метафорично и нежно в обясненията си. Но Лори приема всичко това не особено сериозно, на шега, още повече че Тошко почти постоянно се шегува. По-късно Тошко отчита това вече като грешка, но късно – Лори вече има връзка с Милко.

И така година и половина.

Но идва момент, в който Лори усеща, че шеговито подвързаните думи на Тошко не са чак толкова шеговити. Тогава тя неволно се влюбва и в Тошко. Преди този момент Лори е имала множество интимни контакти с Милко, но престава с тях и започва да се люби с Тошко. Тошко знае, че тя обича и Милко, но за да не я загуби и тъй като тя е най-скъпата му жена, се примирява с желанията на Лори да продължава да се среща с Милко, макар и просто като приятели, без секс.

Милко може би се досеща нещо, но не знае със сигурност. Между Лори и Тошко има безрезервно доверие и те знаят всичко един за друг. Между Лори е Милко не е така. Лори се вижда принудена да лъже Милко, за да не го загуби съвсем. Но тя не е такъв човек по природа и един ден му казва истината. Милко й казва, че в такъв случай за него е по-добре да прекратят връзката си. Тя не иска това да става съвсем и се вижда принудена да направи един отчаян опит – обещава му, че повече няма да има интимна връзка и с Тошко. При това обещание Милко преценява, че може да продължи да се вижда с Лори и се съгласява.

Лори печели относително спокойствие. Тя не изпитва физическо влечение към Милко, а към Тошко може би изпитва, но не му го казва, нито показва, за да не се стигне неволно до интимна близост. Решава, че може да живее без секс, но не и да загуби който и да е от тях.

Само че за Тошко Лори не означава просто запълване на свободното време. Той дори не я възприема като една извънбрачна връзка. За него тя е единствената любима, дамата на сърцето му, дори правейки ретроспекция на предишните си връзки стига до извода, че за първи път обича истински, колкото и нереално да изглежда това на неговата възраст.

Това не е просто влюбеност, това е неговата първа любов, която го изпълва като триединно начало – чувство, мисъл и усещане.

С чувство – защото обича нея и не са му безразлични всички близки на нея хора, и децата й, ако щете и съпруга й дори (макар че не би легнал с него ;-)) – обича или поне харесва абсолютно всичко, свързано с нея. Обича дори недостатъците й, защото те я правят уникална и неповторима.

С мисъл – защото я обича и с разума си, чувства се отговорен за нея, не е влюбен в нея просто заради самата тръпка на чувството, мислил е много за отношенията си с нея и е готов да поеме всички трудности, които биха възникнали и да се бори с тях, би бил с нея и в радост, и в трудни моменти, никога и за нищо на света не би я изоставил. В душата си той е влязъл в един брак с нея, който е по-силен от юридическия, описан с документи. Ако тя не държеше толкова на собственото семейство, би живял с нея постоянно.

С усещане – защото я желае... тя го подлудява... в състояние е да го възбуди само с поглед, с докосване, с целувка... и ако е съвсем малко по-продължителна тази целувка влечението става неудържимо. Обича вкуса й, аромата й, топлината и нежността на кожата й. Обича я с всяка част от тялото си. Обича всяка част на нейното тяло.

Тошко, обичайки я така, смята, че за момента любовта му е споделена. По същия начин, както той обича нея. Той е с Лори и в трудни за нея моменти, например когато тя пада толкова низко, че да се моли на Милко да продължат да се виждат (е, не са тримата заедно в този момент, разговорът между Лори и Милко е по телефона... да не се шокират съвсем моралистите). Не може да й каже какво мисли за това, защото биха изглеждали пристрастни думите му, макар че той е сигурен, че би бил обективен.
Просто мълчи, утешава Лори и страда мълчаливо. Има чувството, че Милко си играе и се гаври с чувствата на Лори, но е безсилен да направи каквото и да е.

Докато идва това обещание за лишаване на Тошко от секс (след като Милко вече и без това е бил лишен вече на практика), което го шокира. Дори и в изключително редките възможности, които се появяват, Тошко не може да се люби с Лори... тя е обещала да не го прави, а той уважава нейните желания. Това го измъчва ужасно, защото вече знаете какво разбира той под любов, а и възможностите и без това действително са изключително редки, за да се пропиляват.

И ситуацията става следната.

Лори е заровила главата си по щраусовски в земята и решава, че тя така е спокойна и всичко е точно. Не води сексуален живот нито с Милко, нито с Тошко, нито със съпруга си. Обявила е на Милко и Тошко, че след като на своя глава ги лишава от това, те са свободни в това отношение, с което е изкупила индулгенция за съвестта си.

Милко си има “здраво” семейство и не чувства особена необходимост от секс навън, но се вижда от време на време с Лори за да се наприказва.

Тошко свързва неразривно любовта със секса. Те се виждат максимално често с Лори. Тя също желае това – да се виждат често (тя не е от хората, които биха правили нещо, ако не го желаят самите те). Но само дотук. Тошко не може да приеме не самата липса секс, а самото обещание за лишаването му от секс и самия факт, че Лори е направила такова. Той се смята за отблъснат по този начин. И без това възможностите за интимна близост между тях не са чак толкова много. Той е контактна личност, има много приятелки, би могъл съвсем спокойно да има много и интимни приятелки, където да се разтоварва. Има и възможност, и време, и предложения за извънбрачен секс. Лори знае това, но не го ревнува. Или поне така декларира. Тези думи дори го дразнят. Това разбира се е така, защото той не прави неща, които да я съмняват в други подобни срещи. Абсолютно откровен е с нея винаги. Той сам, на своя глава, ограничава до минимум контактите си. В семейството, от както познава Лори, не е водил сексуален живот, макар и да не е свързано едното с другото в случая. Но той обича Лори и самото му същество не му позволява да се люби с друга жена. И не го прави с никоя.

На всичкото отгоре, съпругът на Лори, заподозрял чувствата на Тошко, забранява на Лори да се вижда с него. Милко не е заподозрян в такива чувства, вероятно защото и не чак толкова ги изпитва, за него Лори е просто една извънбрачна връзка.
Милко е облагодетелстван от забраната на съпруга, тъй като за него преди почти не е оставала възможност да се вижда с Лори, и разбира се, се възползва от това.

Лори не ревнува вече Милко, но все още се страхува, че ще го загуби и като приятел и приятен събеседник и не се освобождава от обещанието си. Това й пречи да отприщи чувствата си, а на Тошко това причинява безмерна болка, защото щастието за него е в споделената любов, не в ограничената по този начин.

Веднъж се опитва да обясни болката си, защото според неговите измерения е чакал достатъчно време, за да може Лори да реши какво да прави по-нататък. Можел е някога да предприеме същите наказателни мерки, които е предприел Милко – да й каже, че щом не го желае и физически, по-добре за него би било повече да не се срещат. Не се страхува от това какъв ще бъде изборът на Лори, макар че в този случай неминуемо тя ще трябва да избере един от двамата. Но той никога не би извършил такова изнудване, тя е изключително скъпо за него същество и той е склонен да продължи да се измъчва, само и само да не я загуби.
Да чака времето да заличи страховете на Лори, че ще загуби Милко и това да даде простор на чувствата й към Тошко.

Той я обича по неповторим за него начин.

Тошко се опитва да направи пред Лори аналогия между него и негови най-близки приятелки, с които, въпреки че не им е давал обещания да не се люби с Лори, си се обичат все така приятелски и се радват един друг на щастието си, но Лори не приема аналогията за точна и продължава да държи на обещанието си за лишаването на Тошко от секс.

Милко, неволно или умишлено, манипулира Лори, поддържа интереса й с разнообразни теми, които често са й непознати, без значение дали самият той е запознат с тях добре. Успява да създаде впечатление за изключително широк кръгозор и това я привлича.

Тошко е изучавал професионално методите на манипулация и всякаква нейна форма, прилагана върху него или върху близки нему хора, го дразни жестоко, а той е много чувствителен към такива опити за манипулация, макар и да не го показва...
Вижда в поведението на Милко често такива опити, но считайки, че сам е пристрастен, си мълчи, за да не нарани Лори. А си и мисли, че това може да е и съвсем несъзнателно от страна на Милко все пак. Милко изобщо не е за Тошко такъв авторитет, какъвто изглежда в очите на Лори, с изключение на способността му да говори безспир. Но си мълчи за това, за да не нарани чувствата й. Не се опитва да си обясни за себе си дори и поведението на Милко, той му е безразличен дотолкова, доколкото неволно не застава между него и Лори поради нейното обещание. Единственият опит за анализ е опитът да се постави на негово място. Тошко на мястото на Милко би преодолял мъжкото си его (което единствено вече вижда като крепящо връзката между Милко и Лори) и би пожелал щастие на двамата, освобождавайки я от всякакви обещания и вероятно от своя страна обещавайки й да се виждат, за да си поговорят (това за да преодолее основния си страх). Още повече че на Милко никой не му пречи да се вижда с понякога с Лори, което състояние го удовлетворява напълно.

Тошко наистина няма нищо против Лори да се вижда с Милко. Той й вярва безгранично. Единственото, което иска е той да не стои между тях в чувствата им. Милко, от своя страна, като че ли не би имал нищо против да седне настрани, а не между тях, и от време на време пак да си се наприказва пред Лори. Той е декларирал тази свобода на Лори, но тя е един такъв добър и чувствителен човек, че не би се възползвала от тази дадена й свобода, за да не го нарани и отблъсне.

Виждайки, че като я кара да бърза с решението си, Тошко измъчва Лори, той за сетен път обещава да не говори повече на тази тема, вече твърдо решен да спази обещанието си. Готов е да чака до дълбоки старини, но само и само да не я загуби, да я обича така платонически. Макар че това е съвсем далече от неговите разбирания и представи за любовта. Страхува се да сподели дори с приятелите си, защото те го познават добре очаква да му кажат: “Нима има само една жена, която те обича?
Нима трябва да мине живота ти в една нещастна любов?”

Все пак той таи една малка надежда, че Лори ще се отърве от това обещание и ще пожелае Тошко преди той вече да е престанал физически да може да я люби.

Тошко често в тъжни моменти на шега с черен хумор си мисли, че най-малкото Милко е по-възрастен от него (да не предизвикваме за никого съдбата) и ще си “отиде” по-рано... ако душевната болка не съсипе Тошко преди Милко, въпреки че е Тошко е по-млад. Щото пък Милко си приема спокойно това положение и видимо изобщо не го бърка.

Междувременно Тошко се развежда, тя е плътно с него в този момент, но с усилията на волята си се въздържа и сега да му даде ласките си. Тошко се нуждае безкрайно от тях. Дори други познати нему жени се опитват да използват слабостта му в момента, но той не се поддава на тези провокации. Тошко обича Лори и ако иска нежност и ласки, ги иска единствено от своята любима – от Лори. Но тя удържа обещанието си, което е дала на Милко и не само че не стига до интимна близост, но се въздържа и от други ласки, за да не реши Тошко, че повече няма да го спазва.

Но Лори и Тошко си допадат не само емоционално и сексуално, а и духовно. Тя го разбира прекрасно. В разговорите си с него му помага, дори и без ласки и интимна близост. Той успява да се съвземе и не прави ни една от глупостите, които са минали през главата му. Успява да наложи на волята си да търпи и да не се измъчва от липсата на интимна близост. Като в същото време си обещава да не наранява чувствата на Лори с други жени, тъй като подходящи ситуации се появяват почти ежедневно.
Успява да стъпи на крака и да приеме тази живота такъв, какъвто е сега, като не губи надежда за споделена любов от страна на Лори. Безкрайно й е благодарен.

Тошко обича Лори и ще чака Милко да бъде изтрит от сърцето й, дори и да не е изтрит от списъка със срещите й.

А вие как мислите, че ще продължи тази приказка?

Ще се разплете ли този объркан сюжет?

18.08.2003/Севда

25 коментарaДобави коментар »

XXL

От XXL29.03.2005

Лора да е чувала поговорката "От два стола, че на земята...."? Май накрая мъжът и ще и "бие шута", 'щото може би няма да му хареса да играе ролята на третия стол. А мен най-много ме интересува кой се занимава с възпитанието на...

Виж всички коментари за "Сюжет за ... немалка бъркотия или за една съвременна приказка".

Още от "Изневяра"

Накъде да се насочим, ако ни се иска да изневеряваме?

Накъде да се насочим, ако ни се иска да изневеряваме?

Хайде да си го кажем направо. Абсолютно никой не иска да му се случи подобно нещо. Става дума за рогата, с които някой може да ни разкраси.

Кадър от филма "Last Night" с участието на Кийра Найтли

Какво подтиква жените към изневяра?

За всяко нещо си има причина. Това важи и за изневярата, която не се случва „просто ей така“. Зад изневярата винаги се крие някаква по-дълбока причина, което обаче в никакъв случай не я прави по-малко нечестна

“Ало, аз съм любовницата на вашия мъж”

“Ало, аз съм любовницата на вашия мъж”

И в най-страшния си кошмар, не си пожелавате да чуете тези думи. Само че това се случва. Понякога, дори по-често отколкото си мислите.