Сюжет за ... немалка бъркотия или за една съвременна приказка

25 коментара5/5

Действащи лица:

  • Лорета – омъжена, с деца, с опит в извънбрачните връзки
  • Милко – женен, с деца, с опит в извънбрачните връзки
  • Тодор – женен, с деца, без опит в извънбрачните връзки, но с разпадащо се семейство поради големия такъв опит на жена му ;-)


Лорета (Лори) е омъжена и макар семейните дела да не вървят хич добре, тя държи на семейството си... по обясними икономически и финансови причини.

Лори се запознава с Милко и Тодор (Тошко) почти едновременно. Само че с Милко, вероятно поради опита им, отварят страницата на една нова извънбрачна връзка. Тя се влюбва в Милко, а и той е интересен събеседник и с него запълва празнотите на сивото семейно ежедневие.

Тошко се влюбва “от пръв поглед” в нея, но знаейки, че тя държи на семейството си и без да се опитва да си обясни причините за това, а вероятно и поради липсата му на опит в такива връзки, подхожда изключително деликатно, метафорично и нежно в обясненията си. Но Лори приема всичко това не особено сериозно, на шега, още повече че Тошко почти постоянно се шегува. По-късно Тошко отчита това вече като грешка, но късно – Лори вече има връзка с Милко.

И така година и половина.

Но идва момент, в който Лори усеща, че шеговито подвързаните думи на Тошко не са чак толкова шеговити. Тогава тя неволно се влюбва и в Тошко. Преди този момент Лори е имала множество интимни контакти с Милко, но престава с тях и започва да се люби с Тошко. Тошко знае, че тя обича и Милко, но за да не я загуби и тъй като тя е най-скъпата му жена, се примирява с желанията на Лори да продължава да се среща с Милко, макар и просто като приятели, без секс.

Милко може би се досеща нещо, но не знае със сигурност. Между Лори и Тошко има безрезервно доверие и те знаят всичко един за друг. Между Лори е Милко не е така. Лори се вижда принудена да лъже Милко, за да не го загуби съвсем. Но тя не е такъв човек по природа и един ден му казва истината. Милко й казва, че в такъв случай за него е по-добре да прекратят връзката си. Тя не иска това да става съвсем и се вижда принудена да направи един отчаян опит – обещава му, че повече няма да има интимна връзка и с Тошко. При това обещание Милко преценява, че може да продължи да се вижда с Лори и се съгласява.

Лори печели относително спокойствие. Тя не изпитва физическо влечение към Милко, а към Тошко може би изпитва, но не му го казва, нито показва, за да не се стигне неволно до интимна близост. Решава, че може да живее без секс, но не и да загуби който и да е от тях.

Само че за Тошко Лори не означава просто запълване на свободното време. Той дори не я възприема като една извънбрачна връзка. За него тя е единствената любима, дамата на сърцето му, дори правейки ретроспекция на предишните си връзки стига до извода, че за първи път обича истински, колкото и нереално да изглежда това на неговата възраст.

Това не е просто влюбеност, това е неговата първа любов, която го изпълва като триединно начало – чувство, мисъл и усещане.

С чувство – защото обича нея и не са му безразлични всички близки на нея хора, и децата й, ако щете и съпруга й дори (макар че не би легнал с него ;-)) – обича или поне харесва абсолютно всичко, свързано с нея. Обича дори недостатъците й, защото те я правят уникална и неповторима.

С мисъл – защото я обича и с разума си, чувства се отговорен за нея, не е влюбен в нея просто заради самата тръпка на чувството, мислил е много за отношенията си с нея и е готов да поеме всички трудности, които биха възникнали и да се бори с тях, би бил с нея и в радост, и в трудни моменти, никога и за нищо на света не би я изоставил. В душата си той е влязъл в един брак с нея, който е по-силен от юридическия, описан с документи. Ако тя не държеше толкова на собственото семейство, би живял с нея постоянно.

С усещане – защото я желае... тя го подлудява... в състояние е да го възбуди само с поглед, с докосване, с целувка... и ако е съвсем малко по-продължителна тази целувка влечението става неудържимо. Обича вкуса й, аромата й, топлината и нежността на кожата й. Обича я с всяка част от тялото си. Обича всяка част на нейното тяло.

Тошко, обичайки я така, смята, че за момента любовта му е споделена. По същия начин, както той обича нея. Той е с Лори и в трудни за нея моменти, например когато тя пада толкова низко, че да се моли на Милко да продължат да се виждат (е, не са тримата заедно в този момент, разговорът между Лори и Милко е по телефона... да не се шокират съвсем моралистите). Не може да й каже какво мисли за това, защото биха изглеждали пристрастни думите му, макар че той е сигурен, че би бил обективен.
Просто мълчи, утешава Лори и страда мълчаливо. Има чувството, че Милко си играе и се гаври с чувствата на Лори, но е безсилен да направи каквото и да е.

Докато идва това обещание за лишаване на Тошко от секс (след като Милко вече и без това е бил лишен вече на практика), което го шокира. Дори и в изключително редките възможности, които се появяват, Тошко не може да се люби с Лори... тя е обещала да не го прави, а той уважава нейните желания. Това го измъчва ужасно, защото вече знаете какво разбира той под любов, а и възможностите и без това действително са изключително редки, за да се пропиляват.

И ситуацията става следната.

Лори е заровила главата си по щраусовски в земята и решава, че тя така е спокойна и всичко е точно. Не води сексуален живот нито с Милко, нито с Тошко, нито със съпруга си. Обявила е на Милко и Тошко, че след като на своя глава ги лишава от това, те са свободни в това отношение, с което е изкупила индулгенция за съвестта си.

Милко си има “здраво” семейство и не чувства особена необходимост от секс навън, но се вижда от време на време с Лори за да се наприказва.

Тошко свързва неразривно любовта със секса. Те се виждат максимално често с Лори. Тя също желае това – да се виждат често (тя не е от хората, които биха правили нещо, ако не го желаят самите те). Но само дотук. Тошко не може да приеме не самата липса секс, а самото обещание за лишаването му от секс и самия факт, че Лори е направила такова. Той се смята за отблъснат по този начин. И без това възможностите за интимна близост между тях не са чак толкова много. Той е контактна личност, има много приятелки, би могъл съвсем спокойно да има много и интимни приятелки, където да се разтоварва. Има и възможност, и време, и предложения за извънбрачен секс. Лори знае това, но не го ревнува. Или поне така декларира. Тези думи дори го дразнят. Това разбира се е така, защото той не прави неща, които да я съмняват в други подобни срещи. Абсолютно откровен е с нея винаги. Той сам, на своя глава, ограничава до минимум контактите си. В семейството, от както познава Лори, не е водил сексуален живот, макар и да не е свързано едното с другото в случая. Но той обича Лори и самото му същество не му позволява да се люби с друга жена. И не го прави с никоя.

На всичкото отгоре, съпругът на Лори, заподозрял чувствата на Тошко, забранява на Лори да се вижда с него. Милко не е заподозрян в такива чувства, вероятно защото и не чак толкова ги изпитва, за него Лори е просто една извънбрачна връзка.
Милко е облагодетелстван от забраната на съпруга, тъй като за него преди почти не е оставала възможност да се вижда с Лори, и разбира се, се възползва от това.

Лори не ревнува вече Милко, но все още се страхува, че ще го загуби и като приятел и приятен събеседник и не се освобождава от обещанието си. Това й пречи да отприщи чувствата си, а на Тошко това причинява безмерна болка, защото щастието за него е в споделената любов, не в ограничената по този начин.

Веднъж се опитва да обясни болката си, защото според неговите измерения е чакал достатъчно време, за да може Лори да реши какво да прави по-нататък. Можел е някога да предприеме същите наказателни мерки, които е предприел Милко – да й каже, че щом не го желае и физически, по-добре за него би било повече да не се срещат. Не се страхува от това какъв ще бъде изборът на Лори, макар че в този случай неминуемо тя ще трябва да избере един от двамата. Но той никога не би извършил такова изнудване, тя е изключително скъпо за него същество и той е склонен да продължи да се измъчва, само и само да не я загуби.
Да чака времето да заличи страховете на Лори, че ще загуби Милко и това да даде простор на чувствата й към Тошко.

Той я обича по неповторим за него начин.

Тошко се опитва да направи пред Лори аналогия между него и негови най-близки приятелки, с които, въпреки че не им е давал обещания да не се люби с Лори, си се обичат все така приятелски и се радват един друг на щастието си, но Лори не приема аналогията за точна и продължава да държи на обещанието си за лишаването на Тошко от секс.

Милко, неволно или умишлено, манипулира Лори, поддържа интереса й с разнообразни теми, които често са й непознати, без значение дали самият той е запознат с тях добре. Успява да създаде впечатление за изключително широк кръгозор и това я привлича.

Тошко е изучавал професионално методите на манипулация и всякаква нейна форма, прилагана върху него или върху близки нему хора, го дразни жестоко, а той е много чувствителен към такива опити за манипулация, макар и да не го показва...
Вижда в поведението на Милко често такива опити, но считайки, че сам е пристрастен, си мълчи, за да не нарани Лори. А си и мисли, че това може да е и съвсем несъзнателно от страна на Милко все пак. Милко изобщо не е за Тошко такъв авторитет, какъвто изглежда в очите на Лори, с изключение на способността му да говори безспир. Но си мълчи за това, за да не нарани чувствата й. Не се опитва да си обясни за себе си дори и поведението на Милко, той му е безразличен дотолкова, доколкото неволно не застава между него и Лори поради нейното обещание. Единственият опит за анализ е опитът да се постави на негово място. Тошко на мястото на Милко би преодолял мъжкото си его (което единствено вече вижда като крепящо връзката между Милко и Лори) и би пожелал щастие на двамата, освобождавайки я от всякакви обещания и вероятно от своя страна обещавайки й да се виждат, за да си поговорят (това за да преодолее основния си страх). Още повече че на Милко никой не му пречи да се вижда с понякога с Лори, което състояние го удовлетворява напълно.

Тошко наистина няма нищо против Лори да се вижда с Милко. Той й вярва безгранично. Единственото, което иска е той да не стои между тях в чувствата им. Милко, от своя страна, като че ли не би имал нищо против да седне настрани, а не между тях, и от време на време пак да си се наприказва пред Лори. Той е декларирал тази свобода на Лори, но тя е един такъв добър и чувствителен човек, че не би се възползвала от тази дадена й свобода, за да не го нарани и отблъсне.

Виждайки, че като я кара да бърза с решението си, Тошко измъчва Лори, той за сетен път обещава да не говори повече на тази тема, вече твърдо решен да спази обещанието си. Готов е да чака до дълбоки старини, но само и само да не я загуби, да я обича така платонически. Макар че това е съвсем далече от неговите разбирания и представи за любовта. Страхува се да сподели дори с приятелите си, защото те го познават добре очаква да му кажат: “Нима има само една жена, която те обича?
Нима трябва да мине живота ти в една нещастна любов?”

Все пак той таи една малка надежда, че Лори ще се отърве от това обещание и ще пожелае Тошко преди той вече да е престанал физически да може да я люби.

Тошко често в тъжни моменти на шега с черен хумор си мисли, че най-малкото Милко е по-възрастен от него (да не предизвикваме за никого съдбата) и ще си “отиде” по-рано... ако душевната болка не съсипе Тошко преди Милко, въпреки че е Тошко е по-млад. Щото пък Милко си приема спокойно това положение и видимо изобщо не го бърка.

Междувременно Тошко се развежда, тя е плътно с него в този момент, но с усилията на волята си се въздържа и сега да му даде ласките си. Тошко се нуждае безкрайно от тях. Дори други познати нему жени се опитват да използват слабостта му в момента, но той не се поддава на тези провокации. Тошко обича Лори и ако иска нежност и ласки, ги иска единствено от своята любима – от Лори. Но тя удържа обещанието си, което е дала на Милко и не само че не стига до интимна близост, но се въздържа и от други ласки, за да не реши Тошко, че повече няма да го спазва.

Но Лори и Тошко си допадат не само емоционално и сексуално, а и духовно. Тя го разбира прекрасно. В разговорите си с него му помага, дори и без ласки и интимна близост. Той успява да се съвземе и не прави ни една от глупостите, които са минали през главата му. Успява да наложи на волята си да търпи и да не се измъчва от липсата на интимна близост. Като в същото време си обещава да не наранява чувствата на Лори с други жени, тъй като подходящи ситуации се появяват почти ежедневно.
Успява да стъпи на крака и да приеме тази живота такъв, какъвто е сега, като не губи надежда за споделена любов от страна на Лори. Безкрайно й е благодарен.

Тошко обича Лори и ще чака Милко да бъде изтрит от сърцето й, дори и да не е изтрит от списъка със срещите й.

А вие как мислите, че ще продължи тази приказка?

Ще се разплете ли този объркан сюжет?

18.08.2003/Севда

25 коментарaДобави коментар »

XXL

От XXL29.03.2005

Лора да е чувала поговорката "От два стола, че на земята...."? Май накрая мъжът и ще и "бие шута", 'щото може би няма да му хареса да играе ролята на третия стол. А мен най-много ме интересува кой се занимава с възпитанието на...

Виж всички коментари за "Сюжет за ... немалка бъркотия или за една съвременна приказка".

Още от "Изневяра"

Можем ли да останем приятели с бившия си любовник?

Можем ли да останем приятели с бившия си любовник?

Не бях чула гласа му близо две години. Последния път когато се видяхме, цялата нощ бе изпълнена с ярост и тъга. Бяхме любовници цели пет години и скъсването на връзката ни през онази нощ беше ужасно, като внезапна смърт.

Изневяра без секс

Изневяра без секс

Ако сте тази, която е изневерила без секс, навярно ще кажете, че такава изневяра не се брои. Но, ако сте тази, на която са изневерили, макар и без сексуален контакт, може би ще сте на коренно противоположното мнение.

Любовницата

Любовницата

В миналото били гейши, куртизанки, жрици на съблазняването и акробатки в любовното изкуство или пък обикновени слугини, чиито любовни услуги господарите смятали за нещо, което се разбира само по себе си.