Какви странности се случват в мозъка ни, когато се влюбим?

0 коментара0/5

Когато човек се влюби, той става по-различен от обикновено. Всички тези странни и дори нелогични промени в мисленето и поведението на всеки от нас могат да бъдат обяснени с работата на мозъка. Какво се случва в мозъка ни, когато се влюбим?

Какви странности се случват в мозъка ни, когато се влюбим?
 © iStock

Всеки човек се е влюбвал поне веднъж в живота си. Ето защо вие със сигурност трябва да помните странния начин, по който се е чувствали в този момент. Недостатъчна концентрация, намален апетит, проблеми със съня – всички тези неща звучат като симптоми на някакво заболяване, но всъщност това е влюбването.

Необичайната „лудост”, която обзема всеки влюбен, се дължи на промените, които настъпват в неговия мозък. Казано с други думи – зад всеки нелогичен „симптом” на влюбването се крие логично научно обяснение.

Какво се случва в мозъка ни, когато се влюбим?

Нивата на серотонин спадат

Повечето хора ще кажат, че се чувстват щастливи, когато са влюбени. Но това е невъзможно! Изследвания показват, че когато човек се влюби, нивата на серотонин (хормон на щастието) в организма му спадат. От Университета в Пиза установили, че нивото на серотонин в тялото на влюбения може да спадне до нивата на серотонин в организма на човек с обсесивно-компулсивно разстройство. С други думи – когато се влюбите, вие не сте щастливи, вие сте обсебени. Може би това ви кара да си проверявате телефона през 5 минути за обаждания или съобщения от любимия човек?

Любов или влюбване от пръв поглед? >>>

Нивата на кортизол се увеличават

Докато серотонинът в тялото намалява, когато се влюбите, кортизолът се увеличава. Както знаем, кортизолът е хормон на стреса, който подготвя тялото за извънредни ситуации. Високите нива на кортизол по време на влюбване могат да ви накарат да се чувствате по-енергични от обикновено. Това обяснява липсата на апетит и проблемите със съня. Когато нивата на стресовия хормон скачат до небето, на вас ви е трудно да си почивате или пък да се храните нормално.

Добави описание

Безпокойството намалява

Това може да ви се стори малко странно – макар че нивата на кортизол, когато се влюбите, се покачват, вие не се чувствате притеснени и неспокойни (макар че именно това се очаква). Обяснението е: онази част от мозъка ви, която би трябвало да отчита това увеличение, всъщност се самоизключва. Тази зона от мозъка се нарича амигдала и именно тя по принцип регистрира безпокойствието. В периода на влюбване, дори да забележите нещо нередно с вашия любим, това няма да ви притесни, защото част от мозъка ви е "изключен".

Как се влюбва всяка зодия? >>>

Губите преценката си

Вероятно неведнъж сте чували старата поговорка, че „любовта е сляпа”. В тази мисъл има много истина. Е, човек не ослепява наистина, по-скоро мозъкът му се "уврежда", когато се влюби. В периода на влюбване не само  амигдалата, отговорна за безпокойствието се изключва, но функциите си деактивира и вентромедиалният префронтален кортекс, на който дължим своята критична преценка. Не съдете себе си твърде строго за това… о, чакайте, вие не можете!

Оглупявате

Изследователи от Университета в Лайден в Холандия открили, че когато човек се влюби, той губи част от своята когнитивната функция. Не се учудвайте, че когато сте влюбени, вие може да изпитвате трудности с част от интелектуалните процеси, които ви позволяват да възприемате и разбирате идеи.

09.01.2017/Милена Алексиева

Още от "Любов"

Любовта и как тя влияе върху хората

Любовта и как тя влияе върху хората

Какво е любовта? Къде се крие онова мистериозно усещане, онова гъделичкане в стомаха, което чувстваме, когато срещнем любовта.

Познаваме ли, добре човека до себе си?

Познаваме ли, добре човека до себе си?

Познаваме ли се взаимно така добре, че да може съвместният ни живот да бъде спокоен и щастлив? Това е въпрос, на който всички влюбени търсят отговор, когато искат да разберат дали са подходящи един за друг.

Отворена книга ли сте за Него?

Отворена книга ли сте за Него?

Или колко добре познавате половинката си? И въобще необходимо ли е да знаете всичко един за друг, за да е истинска и силна любовта ви? Или е по-добре да сте затворена книга за партньора си?