Какви странности се случват в мозъка ни, когато се влюбим?

0 коментара0/5

Когато човек се влюби, той става по-различен от обикновено. Всички тези странни и дори нелогични промени в мисленето и поведението на всеки от нас могат да бъдат обяснени с работата на мозъка. Какво се случва в мозъка ни, когато се влюбим?

Какви странности се случват в мозъка ни, когато се влюбим?
 © iStock

Всеки човек се е влюбвал поне веднъж в живота си. Ето защо вие със сигурност трябва да помните странния начин, по който се е чувствали в този момент. Недостатъчна концентрация, намален апетит, проблеми със съня – всички тези неща звучат като симптоми на някакво заболяване, но всъщност това е влюбването.

Необичайната „лудост”, която обзема всеки влюбен, се дължи на промените, които настъпват в неговия мозък. Казано с други думи – зад всеки нелогичен „симптом” на влюбването се крие логично научно обяснение.

Какво се случва в мозъка ни, когато се влюбим?

Нивата на серотонин спадат

Повечето хора ще кажат, че се чувстват щастливи, когато са влюбени. Но това е невъзможно! Изследвания показват, че когато човек се влюби, нивата на серотонин (хормон на щастието) в организма му спадат. От Университета в Пиза установили, че нивото на серотонин в тялото на влюбения може да спадне до нивата на серотонин в организма на човек с обсесивно-компулсивно разстройство. С други думи – когато се влюбите, вие не сте щастливи, вие сте обсебени. Може би това ви кара да си проверявате телефона през 5 минути за обаждания или съобщения от любимия човек?

Любов или влюбване от пръв поглед? >>>

Нивата на кортизол се увеличават

Докато серотонинът в тялото намалява, когато се влюбите, кортизолът се увеличава. Както знаем, кортизолът е хормон на стреса, който подготвя тялото за извънредни ситуации. Високите нива на кортизол по време на влюбване могат да ви накарат да се чувствате по-енергични от обикновено. Това обяснява липсата на апетит и проблемите със съня. Когато нивата на стресовия хормон скачат до небето, на вас ви е трудно да си почивате или пък да се храните нормално.

Добави описание

Безпокойството намалява

Това може да ви се стори малко странно – макар че нивата на кортизол, когато се влюбите, се покачват, вие не се чувствате притеснени и неспокойни (макар че именно това се очаква). Обяснението е: онази част от мозъка ви, която би трябвало да отчита това увеличение, всъщност се самоизключва. Тази зона от мозъка се нарича амигдала и именно тя по принцип регистрира безпокойствието. В периода на влюбване, дори да забележите нещо нередно с вашия любим, това няма да ви притесни, защото част от мозъка ви е "изключен".

Как се влюбва всяка зодия? >>>

Губите преценката си

Вероятно неведнъж сте чували старата поговорка, че „любовта е сляпа”. В тази мисъл има много истина. Е, човек не ослепява наистина, по-скоро мозъкът му се "уврежда", когато се влюби. В периода на влюбване не само  амигдалата, отговорна за безпокойствието се изключва, но функциите си деактивира и вентромедиалният префронтален кортекс, на който дължим своята критична преценка. Не съдете себе си твърде строго за това… о, чакайте, вие не можете!

Оглупявате

Изследователи от Университета в Лайден в Холандия открили, че когато човек се влюби, той губи част от своята когнитивната функция. Не се учудвайте, че когато сте влюбени, вие може да изпитвате трудности с част от интелектуалните процеси, които ви позволяват да възприемате и разбирате идеи.

09.01.2017/Милена Алексиева

Още от "Любов"

On-Off връзка

On-Off връзка

Или иначе казано „връзка на доизживяване“, връзка, която няма бъдеще, защото различията между вас са твърде много, но отказването да приемете истината води до постоянни раздели и събирания, или т.нар. On-Off връзка.

Как инерцията ни повлича?

Как инерцията ни повлича?

За всяка дълга връзка е съвсем логично в един момент да тръгне по вече предначертана траектория и да се движи напред, единствено ръководена от инерцията.

Не игнорирайте тези 9 признака на провалящата се връзка!

Не игнорирайте тези 9 признака на провалящата се връзка!

Много често партньорите се самозаблуждават, че отношенията им са наред, макар че и двамата усещат, че края на връзката им е неизбежен. Проверете дали това не се отнася и за самите вас.