Връзките от разстояние един по-различен поглед

84 коментара1/5

Приказка с хубаво начало, но не винаги с „happy end“ или един по-различен поглед върху връзките от разстояние.

 


„Имало едно време...“ така започват повечето романтични приказки.Същата е изходната точка и в холивудските продукции. Обикновено сюжетът е следният: мъж, жена, любов- безброй препятствия, които поставят на изпитание чувствата им, и в крайна сметка развръзката- обикновено „happy end“.

Ситуацията обаче далеч не е така идеализирана в реалния живот. Да, началото винаги е хубаво, но вероятността връзката да се развие в правилната посока е точно толкова голяма, колкото да приключи с „to be continued...“ /следва продължение/ или по-лошия вариант „the end“ /край/.

В нормална връзка всеки един от тези три финала би бил логично следствие от взаимните изживявания и емоции, сходства и различия в характерите. Каква е ситуацията обаче, когато заговорим за връзка от разстояние?

Сюжетната линия на подобен тип сценарий звучи също толкова приказно наивно:„Имало едно време едно момче и едно момиче... Те силно се обичали, но един ден на единия му се наложило да тръгне и те, макар все още силно влюбени един в друг, се разделили с обещанието един ден отново да са заедно...“

Не малко от нас са се сблъсквали с подобен тип любов и подобен тип раздяла. Мъчителна, болезнена, носеща в себе си спомена за изживяното и тъгата по неизживяното. Влюбените се разделят с обещанието за вечна любов, а в очите им се чете страх от неизвестното. Същото това неизвестно, което е създало мъдри сентенции като „Очи, които не се виждат се забравят“, „Далече от очите, далече от сърцето“ и най-хумористично-тъжното „Клин клин избива“, което често се явява в следствие безсилие да се преборим с болката.

Ще ми се да вярвам, че точно както по филмите, любовта е достатъчно устойчива и щастието винаги тържествува. Понякога презокеански връзки устояват на изпитанията на съдбата, но друг път любов през съседни градове бързо среща края си. На какво се дължи тази закономерност? Ами факт е, че разстоянието винаги е фактор. И то е най- явното доказателство дали една връзка има бъдеще. Понякога временна раздяла може да докаже силата на чувствата и взаимната привързаност. Когато обаче тя се се превърне в причина за отчуждаване, тогава служи просто като доказателство за явното несъответствие в характерите на двама души. И с малко сълзи, носталгия и няколко безсънни нощи любимият се превръща в спомен, а на дневен ред е новото очакване на „принца на бял кон“. И така сюжетът се завърта отново до момента, в който открием истинската си любов. Но и тук съдбата често ни крои неприятни изненади.

Ако обстоятелствата те принудят да се разделиш с човека, който смяташ предопределен за теб, това несъмнено е момент, който никому не препоръчвам да изпита. А още повече, ако тази раздяла се очертава да продължи и по-дълго във времеви план, това си е истинско изпитание на психиката ни. Вярно е, живеем във век, когато комуникацията дори между отделни континенти не е проблем. Но технологиите- мобилни, видео,интернет не могат да запълнят празнината, породена от разстоянието. Нищо не може да изрази емоциите толкова силно и въздействащо, както физическата близост между двама души. Затова виртуалната любов, колкото и актуална да ни се струва, само увеличава мъката и засилва липсата на любимия човек. Тъжно е, но човешкото съзнание е проектирано да се стреми към развитие напред в бъдещето, а връзките от разстояние тласкат към миналото, изживените емоции и красиви спомени.

 

 

 Един повторен оптимистичен поглед към приказките от детството ни, обаче, може не само да извика наивни усмивки върху лицата ни, но и отново да възвърне надеждата. Ами щом там любовта винаги побеждава, вероятността този бленуван „happy end“ да споходи и нас, е напълно реална.

Ако двама души наистина са родени един за друг, всяко едно препятствие по пътя към съвместното им щастие ще бъде само изпитание. Успеят ли да го преодолеят, ще докажат, че приказките, макар претворени върху лист хартия, са създадени от нас самите, а историите, които те разказват, са примери от нашия живот.

28.05.2007/Радостина Пеева 

 

84 коментарaДобави коментар »

vukeca94

От vukeca9423.09.2013, 01:12 ч.

здравейте на всички нов съм в сайтчето но видях че тук има хора като мен ами така да го кажа аз съм на 18 и също съм забъркан така наречената любовна връзка от разстояние с момчието имаме взаимни чувства така де но има и...

Виж всички коментари за "Връзките от разстояние един по-различен поглед".

Още от "Любов"

Любов или нужда ?

Любов или нужда ?

Обичаме ли истински човека до себе си или се нуждаем от него? Задавате ли си този въпрос?
Какво е любовта ? Даване !
А нуждата ? Вземане !

"Целомъдрието е най-неестественото сексуално извращение"

"Целомъдрието е най-неестественото сексуално извращение"

Сексът винаги е давал поводи за афоризми, смешки и мъдрости. Ето 10 от тях:

Няколко дни заедно стимулират връзката

Няколко дни заедно стимулират връзката

Любовта е това, което осмисля живота ни. Но любовта е и това, което може да ни накара да помръкнем без причина.