Всичко за Свети Валентин

0 коментара0/5

Свети Валентин е ден за честване на любовта. Откъде обаче идва тази традиция? Каква е историята на 14-ти февруари? Научете всичко любопитно за Свети Валентин.

Всичко за Свети Валентин
 © iStock

Датата 14-ти февруари, позната още като Свети Валентин, е може би най-любовният ден от годината или поне денят, когато повечето хора изразяват любовта си по различни начини – романтичен, нетрадиционен, страстен, изненадващ. Най-често влюбените си разменят картички и подаръци (често под формата на сърца). Традиционно пък жените получават цветя, най-вече класиката червени рози.

Как да го изненадам за Св. Валентин? >>>

Кой всъщност е Свети Валентин?

Сведенията за личността Свети Валентин са оскъдни. Според някои Свети Валентин бил свещеник от Рим, живял през 3-ти век. По това време император Клавдий II забранявал браковете, тъй като смятал, че женените мъже са лоши войници. Свещеникът Свети Валентин пък тайно венчаел двойките - въпреки императорската забрана. За деянието си той бил осъден на смърт. Свети Валентин обаче се влюбил в дъщерята на тъмничаря и ѝ изпратил любовно писмо за сбогом точно на 14-ти февруари – денят на неговата екзекуция.

Кога Свети Валентин става комерсиален празник?

Смята се, че честването на Деня на влюбените започва в средата на 18-ти век в Англия. Влюбени започнали да си изпращат бонбони и картички, украсени с цветя, панделки и лика на Купидон. През 1913 година за пръв път започва масовото производство на картички за Свети Валентин. Днес около един милиард картички за Свети Валентин се разменят всяка година на 14-ти февруари.

Защо някои изпращат анонимни картички?

Тази тенденция започва от викторианците, които смятали, че е лош късмет, ако се подпишат с имената си. Викторианците също така започнали „ритуала” за подаряване на роза. Розата била любимото цвете на римската богиня на любовта Венера и е символ на страст и романтика. Днес повече от 50 милиона рози се подаряват всяка година на Свети Валентин.

Най-популярните цветя за Св. Валентин и значението им >>>

Как отбелязват 14-ти февруари по света?

В някои части на Европа се подаряват тематични ключове за Свети Валентин като романтичен жест и покана за „отключване на сърцето” на този, който прави подаръка.

Във Финландия Денят на влюбените се нарича Ystävänpäivä, което означава „Ден на приятелите” и се фокусира не върху любовните, а върху приятелските отношения.

В страни като Пакистан, Малайзия и Саудитска Арабия честването на Свети Валентин може да доведе до тежко наказание. Консервативните мюсюлмани гледат на Деня на влюбените като на „неислямски”.

В Япония на 14-ти февруари жените подаряват бонбони на мъжете.

В Южна Корея 14-ти февруари е само един от 12-те любовни дни от годината – всеки на 14-то число от месеца.

В Бразилия Свети Валентин не се празнува през февруари, тъй като обикновено се пада около Бразилския карнавал. Вместо това в Бразилия си имат празника „Dia dos Namorados” на 12-ти юни. В Бразилия си имат и Свети Антоний – покровител на брака.

Без значение как ще изберете да празнувате Свети Валентин утре, важното е да бъдете обичани и да обичате от цялото си сърце.

Все пак едва ли има по-хубав и ценен подарък от любовта, нали?

13.02.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Всичко за Свети Валентин".

Още от "Любов"

Притежавате ли 4-те химични елемента на любовта?

Притежавате ли 4-те химични елемента на любовта?

Казват, че любовта е химия. Но защо, говорейки за “химия”, първото, което мнозина си мислят е сексуално привличане? Любовната химия е нещо много повече от това!

Любовта трае три години... или цял живот?

Любовта трае три години... или цял живот?

Казват, че са достатъчни 10 секунди, за да се влюбим. Колко време тогава ни е необходимо, за да спрем да обичаме някого? Има ли такъв срок и от какво зависи той? 

Запознай се с нашите

Запознай се с нашите

Не, не става въпрос за популярния филм в две части „Запознай се с нашите“ и „Запознай ме с вашите“.