Всичко за Свети Валентин

0 коментара0/5

Свети Валентин е ден за честване на любовта. Откъде обаче идва тази традиция? Каква е историята на 14-ти февруари? Научете всичко любопитно за Свети Валентин.

Всичко за Свети Валентин
 © iStock

Датата 14-ти февруари, позната още като Свети Валентин, е може би най-любовният ден от годината или поне денят, когато повечето хора изразяват любовта си по различни начини – романтичен, нетрадиционен, страстен, изненадващ. Най-често влюбените си разменят картички и подаръци (често под формата на сърца). Традиционно пък жените получават цветя, най-вече класиката червени рози.

Как да го изненадам за Св. Валентин? >>>

Кой всъщност е Свети Валентин?

Сведенията за личността Свети Валентин са оскъдни. Според някои Свети Валентин бил свещеник от Рим, живял през 3-ти век. По това време император Клавдий II забранявал браковете, тъй като смятал, че женените мъже са лоши войници. Свещеникът Свети Валентин пък тайно венчаел двойките - въпреки императорската забрана. За деянието си той бил осъден на смърт. Свети Валентин обаче се влюбил в дъщерята на тъмничаря и ѝ изпратил любовно писмо за сбогом точно на 14-ти февруари – денят на неговата екзекуция.

Кога Свети Валентин става комерсиален празник?

Смята се, че честването на Деня на влюбените започва в средата на 18-ти век в Англия. Влюбени започнали да си изпращат бонбони и картички, украсени с цветя, панделки и лика на Купидон. През 1913 година за пръв път започва масовото производство на картички за Свети Валентин. Днес около един милиард картички за Свети Валентин се разменят всяка година на 14-ти февруари.

Защо някои изпращат анонимни картички?

Тази тенденция започва от викторианците, които смятали, че е лош късмет, ако се подпишат с имената си. Викторианците също така започнали „ритуала” за подаряване на роза. Розата била любимото цвете на римската богиня на любовта Венера и е символ на страст и романтика. Днес повече от 50 милиона рози се подаряват всяка година на Свети Валентин.

Най-популярните цветя за Св. Валентин и значението им >>>

Как отбелязват 14-ти февруари по света?

В някои части на Европа се подаряват тематични ключове за Свети Валентин като романтичен жест и покана за „отключване на сърцето” на този, който прави подаръка.

Във Финландия Денят на влюбените се нарича Ystävänpäivä, което означава „Ден на приятелите” и се фокусира не върху любовните, а върху приятелските отношения.

В страни като Пакистан, Малайзия и Саудитска Арабия честването на Свети Валентин може да доведе до тежко наказание. Консервативните мюсюлмани гледат на Деня на влюбените като на „неислямски”.

В Япония на 14-ти февруари жените подаряват бонбони на мъжете.

В Южна Корея 14-ти февруари е само един от 12-те любовни дни от годината – всеки на 14-то число от месеца.

В Бразилия Свети Валентин не се празнува през февруари, тъй като обикновено се пада около Бразилския карнавал. Вместо това в Бразилия си имат празника „Dia dos Namorados” на 12-ти юни. В Бразилия си имат и Свети Антоний – покровител на брака.

Без значение как ще изберете да празнувате Свети Валентин утре, важното е да бъдете обичани и да обичате от цялото си сърце.

Все пак едва ли има по-хубав и ценен подарък от любовта, нали?

13.02.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Всичко за Свети Валентин".

Още от "Любов"

Влюбени с килограм отгоре

Влюбени с килограм отгоре

Имат ли връзка влюбването, щастието и дългата връзка с напълняването или в това няма и капка истина? Има, и още как, даже цял океан от истина. Оказва се, че любовта неминуемо ви обременява с някой и друг килограм. Защо е така, обаче?

Деструктивната любов - стихията, която разрушава

Деструктивната любов - стихията, която разрушава

Нерядко описваме деструктивната любов като ураган от страсти, като гръм от ясно небе или като пожар. Всички тези стихии обаче носят разрушителни последствия... Но когато сме влюбени, вместо реалните опасности виждаме само цветните си представи за живота.

Той е влюбен или само увлечен по вас?

Той е влюбен или само увлечен по вас?

Между влюбения и увлечения мъж няма нищо общо, въпреки че в началото на романтичната връзка спокойно можете да объркате двете състояния.За да не съжалявате след това, обърнете внимание на признаците, по които се различават.