5 възможни причини за ниско либидо

0 коментара0/5

Има безброй причини, които могат да предизвикат ниско либидо. Някои от тях са чисто психологически, докато други са обвързани с физическото състояние на човек. Вижте 5 възможни причини за ниско либидо, отнасящи се до състоянието на тялото.

5 възможни причини за ниско либидо
 © iStock

Ниското либидо засяга както жените, така и мъжете. Много дами нямат желание да правят секс, оправдавайки се с клишираното „главоболие” или пък преструвайки се, че вече спят. Немалка част от мъжете от своя страна имат проблеми с ерекцията, което им пречи да поддържат здравословни сексуални отношения със своята половинка.

Много хора се примиряват с ниското либидо, смятайки го за нормално или просто за неизменна част от остаряването. Истината обаче е, че ако не става въпрос за психологическа причина, намаленото сексуално желание може да бъде причинено от различни здравословни проблеми. Ето част от тях:

Ниско желязо

Желязото е необходимо, за да може клетките да получават достатъчно кислород. Ако нивата ви на желязо са ниски, един от симптомите може да бъде именно ниското либидо.

Какво да направите: В случай, че кръвните ви изследвания покажат ниски нива на желязо, консултирайте се с вашия лекар. Със сигурност няма да ви навреди да наблягате на повече храни, богати на желязо.

7 храни, които понижават либидото >>>

Дисбаланс в сексуалните хормони

За хормоните важи правилото за златната среда – стойността им не бива да е нито прекалено ниска, нито прекалено висока. Когато нивата на естроген, прогестерон и тестостерон са небалансирани, това може да накара човек да се почувства напълно незаинтересован от секса.

Какво да направите: Изследвайте сексуалните хормони, за да получите точна представа дали ниското ви либидо не е свързано с отклонение в техните нива.

Добави описание

Лекарства

Приемът на различни лекарства може да бъде още една възможна причина за ниско либидо. Антидепресантите, лекарствата за кръвно налягане, болкоуспокояващите и антихистамините могат да доведат до понижено сексуално желание и еректилна дисфункция.

Какво да направите: В случай, че приемате някакви лекарства и страдате от ниско либидо, обсъдете това с вашия лекар. Той би трябвало да ви предложи подходяща алтернатива.

Как да върнете желанието за секс? >>>

Стрес

Може да се храните изключително здравословно, но ако умът ви е под постоянен стрес, това може да намали вашето либидо.

Какво да направите: Намерете най-добрия начин за себе си, чрез който да релаксирате. Медитацията с подходяща музика сваля нивата на стреса, йога практиката също.

Недостиг на хранителни вещества

Ниските нива на хранителни вещества като цинк и витамин D могат да намалят либидото и да повлияят зле на вашия сексуален живот.

Какво да направите: Пуснете си кръвни изследвания, с които да проследите нивата на тези и други важни хранителни вещества. Помислете за по-разнообразно и здравословно хранене, а при нужда и прием на витамини.

12.06.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 възможни причини за ниско либидо".

Още от "Проблеми"

Нов продукт стимулира мъжката сексуалност

Нов продукт стимулира мъжката сексуалност

На специално събитие водещата фармацевтична компания Валмарк представи на българския пазар нов продукт за стимулиране на мъжката сексуалност – Permen (Пермен).

Възраст и контрацепция

Възраст и контрацепция

При избора на предпазни средства партньорските двойки по правило се ориентират по неговата ефективност, достъпност на цената и по препоръки на познати. Но именно това, че за всяка възраст на жената са най-подходящи различни противозачатъчни средства, за които знаят много малко от вас.

Кога ще изпитам удоволствие?

Кога ще изпитам удоволствие?

Пубертет, майчинство, менопауза...
Женското тяло е подложено на трансформации, които могат да имат сериозно отражение върху сексуалността.