Избор на лубрикант – за какво да внимавате

0 коментара0/5

Ако обичате да използвате лубрикант по време на секс, замисляли ли сте се дали той крие някакви рискове за вас? Що се отнася до лубрикантите, най-добре ги подбирайте внимателно и следете техния състав. Вижте за какво трябва да внимавате при избора на лубрикант.

Избор на лубрикант – за какво да внимавате
 © iStock

Някои двойки предпочитат да използват лубрикант всеки път, за да бъде сексът още по-приятен. Други пък посягат към лубриканта само понякога. Без значение колко често или дали изобщо вие използвате лубрикант, хубаво е да знаете повече за неговите съставки и евентуалните рискове, които употребата на лубриканта носи със себе си.

7 съвета за здрави интимни части >>>

Възможно е някои лубриканти да променят деликатния баланс на вагиналната флора и киселинността в здравото влагалище. Всякакви промени в този баланс, независимо дали те са причинени от лубрикант или по друг начин, могат да предизвикат инфекция. Ето защо при избора на лубрикант е важно не само неговото действие, но и неговите съставки.

Специалистите съветват да не използвате като лубрикант вазелин, кухненска мазнина или пък естествени масла, подходящи за разкрасяване, тъй като тези продукти правят латексовите презервативи по-малко ефективни.

При изборът на лубрикант, трябва да внимавате най-вече за съставките. Само по този начин ще можете да се наслаждавате на секса пълноценно, без да се притеснявате за евентуалните рискове за своето здраве.

Избягвайте: Глицерин

Глицеринът е популярна съставка, която се добавя към лубрикантите на водна основа, за да ги направи по-хлъзгави. Глицеринът обаче е подобен на глюкоза (захар), което създава благоприятна почва за развитието на гъбични инфекции. Също така избягвайте лубриканти с наличието на сорбитол – друг вид захар.

Причиняват ли лубрикантите вагинални инфекции? >>>

Потърсете: Силикон (Диметикон)

Ако сте моногамни и практикувате секс без презервативи, подходящ лубрикант за вас би бил този, който съдържа силикон (диметикон). Действието на лубрикантите продължава по-дълго, отколкото действието на лубрикантите на водна основа. Освен това в продуктите със силикон няма добавена захар, която може да бъде предпоставка за инфекции.

Добави описание

Избягвайте: Ацетат

Всяка съставка, която завършва на „ацетат”, съдържа алкохол. Алкохолът действа изсушаващо и може да раздразни деликатната кожа. Понякога по-сериозното раздразнение на кожата може да доведе до миниатюрно разкъсване на тъканта и увеличен риск от инфекции и заразяване с полово-предавани болести.

Потърсете: Алое вера

Алое вера е растение, което е популярно със своя успокояващ ефект. Ето защо можете да бъдете спокойни, ако използвате лубрикант с алое вера, той не само няма да разбрани кожата ви, но дори може да я омекоти.

Прочетете още:

Защо изпитвате болка по време на секс?

Избягвайте: Пропилен гликол

Пропилен гликолът се използва като консервант в много популярни лубриканти. Тази съставка обаче може да бъде много дразнеща, ето защо я избягвайте.

Потърсете: Без парабени

Много се говори за вредата от парабените в козметиката, а същото важи и за лубрикантите. За съжаление, много женски хигиенни продукти са рекламентирани като козметика, което означава, че консерванти като парабени са разрешени. Най-добре обаче си потърсете лубрикант, несъдържащ парабени.

06.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Избор на лубрикант – за какво да внимавате".

Още от "Проблеми"

Кога ще изпитам удоволствие?

Кога ще изпитам удоволствие?

Пубертет, майчинство, менопауза...
Женското тяло е подложено на трансформации, които могат да имат сериозно отражение върху сексуалността.

Вагинизъм

Вагинизъм

Вагинизмът е състояние, при което е невъзможно осъществяването на полов контакт. Вагинизмът е съпътстван от силна болка и спазъм в областта на влагалището. Вагинизмът обаче не предполага и загуба на сексуално желание.

Инциденти по време на секс

Инциденти по време на секс

Едва ли има по-безопасно място от... леглото, би си казал всеки, като има предвид многобройните опасности, които ни дебнат навсякъде другаде, или рисковете, на които се излагаме дори в собствения си дом при всяка дейност извън любенето.