Избор на лубрикант – за какво да внимавате

0 коментара0/5

Ако обичате да използвате лубрикант по време на секс, замисляли ли сте се дали той крие някакви рискове за вас? Що се отнася до лубрикантите, най-добре ги подбирайте внимателно и следете техния състав. Вижте за какво трябва да внимавате при избора на лубрикант.

Избор на лубрикант – за какво да внимавате
 © iStock

Някои двойки предпочитат да използват лубрикант всеки път, за да бъде сексът още по-приятен. Други пък посягат към лубриканта само понякога. Без значение колко често или дали изобщо вие използвате лубрикант, хубаво е да знаете повече за неговите съставки и евентуалните рискове, които употребата на лубриканта носи със себе си.

7 съвета за здрави интимни части >>>

Възможно е някои лубриканти да променят деликатния баланс на вагиналната флора и киселинността в здравото влагалище. Всякакви промени в този баланс, независимо дали те са причинени от лубрикант или по друг начин, могат да предизвикат инфекция. Ето защо при избора на лубрикант е важно не само неговото действие, но и неговите съставки.

Специалистите съветват да не използвате като лубрикант вазелин, кухненска мазнина или пък естествени масла, подходящи за разкрасяване, тъй като тези продукти правят латексовите презервативи по-малко ефективни.

При изборът на лубрикант, трябва да внимавате най-вече за съставките. Само по този начин ще можете да се наслаждавате на секса пълноценно, без да се притеснявате за евентуалните рискове за своето здраве.

Избягвайте: Глицерин

Глицеринът е популярна съставка, която се добавя към лубрикантите на водна основа, за да ги направи по-хлъзгави. Глицеринът обаче е подобен на глюкоза (захар), което създава благоприятна почва за развитието на гъбични инфекции. Също така избягвайте лубриканти с наличието на сорбитол – друг вид захар.

Причиняват ли лубрикантите вагинални инфекции? >>>

Потърсете: Силикон (Диметикон)

Ако сте моногамни и практикувате секс без презервативи, подходящ лубрикант за вас би бил този, който съдържа силикон (диметикон). Действието на лубрикантите продължава по-дълго, отколкото действието на лубрикантите на водна основа. Освен това в продуктите със силикон няма добавена захар, която може да бъде предпоставка за инфекции.

Добави описание

Избягвайте: Ацетат

Всяка съставка, която завършва на „ацетат”, съдържа алкохол. Алкохолът действа изсушаващо и може да раздразни деликатната кожа. Понякога по-сериозното раздразнение на кожата може да доведе до миниатюрно разкъсване на тъканта и увеличен риск от инфекции и заразяване с полово-предавани болести.

Потърсете: Алое вера

Алое вера е растение, което е популярно със своя успокояващ ефект. Ето защо можете да бъдете спокойни, ако използвате лубрикант с алое вера, той не само няма да разбрани кожата ви, но дори може да я омекоти.

Прочетете още:

Защо изпитвате болка по време на секс?

Избягвайте: Пропилен гликол

Пропилен гликолът се използва като консервант в много популярни лубриканти. Тази съставка обаче може да бъде много дразнеща, ето защо я избягвайте.

Потърсете: Без парабени

Много се говори за вредата от парабените в козметиката, а същото важи и за лубрикантите. За съжаление, много женски хигиенни продукти са рекламентирани като козметика, което означава, че консерванти като парабени са разрешени. Най-добре обаче си потърсете лубрикант, несъдържащ парабени.

06.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Избор на лубрикант – за какво да внимавате".

Още от "Проблеми"

Сифилисът – “подарък” от непознат дядо Коледа

Сифилисът – “подарък” от непознат дядо Коледа

Обикновено празничните дни предполагат приповдигнато настроение, алкохол и любовни авантюри. А тези любовни авантюри могат да ви донесат редица болести, сред които на първо място сифилис.

За сексуалните смущения открито

За сексуалните смущения открито

Сексът присъства навсякъде около нас благодарение на медиите. Въпреки това мнозина не могат да говорят открито на тази тема. И напразно! Защото много неща, които се считат за отклонения от нормата, всъщност са съвсем нормални.

5 неща, с които двойките избягват секса

5 неща, с които двойките избягват секса

За един ден в целия свят хората правят секс 100 милиона пъти, показва ново изследване. Ясно е какво правят, за да получат секс, но какво правят, за да избегнат акта?