Секссомния

54 коментара2/5

Секссомния е форма на парасомния, която е свързана с прояви на сексуално поведение по време на сън. Секссомнията е вариант на сомнамбулизма. Самата медицинска диагноза е NREM Arousal Parasomnia – парасомния с бавни очни движения.


секссомния

Онзи ден попаднах на една стара новина за канадец, оправдан за изнасилване, защото страдал от секссомния и това странно заболяване събуди любопитството ми.
Въпреки че сексомнията не е напълно изяснена от учените, най-вероятно се дължи на прекъсване на връзката съзнание/тяло по време на сън.

Първото документирано проучване допуска, че сексуалното поведение по време на сън може да е нов тип парасомния и е публикувано през 1996 г. То е проведено от двама изследователи от университета в Торонто – д-р Колин Шапиро и д-р Ник Траянович, и д-р Пол Федоров от университета в Отава. По-късно са публикувани няколко документа, описващи проблема, в които се допуска, че проявите на секс по време на сън са медицински състояния, които подлежат на съответно лечение. През юни 2003 година в Канадския журнал по психиатрия е публикувана статия “Секссомния – нова парасомния?”. Първият специалист, който използва определението “секс по време на сън” е д-р Дейвид Саул Розенфелд, невролог и специалист по съня от Лос Анджелис, Калифорния.  

секссомнияНа 8-ми август 2007 година британски самолетен механик е оправдан за изнасилване след като съдът намира, че обвиняемият не е бил отговорен за действията си, докато правел секс с 15-годишно момиче. При извършване на изнасилване съдът често се произнася в полза на обвиняемия, тъй като се счита, че той не е знаел какво прави и не е можел да контролира действията си. В Австралия пък е забелязана жена да напуска къщата си през нощта и да прави секс с непознати, докато спяла.

Случаите на секссомния са по-чести, ако лицето е под влиянието на алкохол или е заспало чрез приспивателни.

Страдащите от секссомния често не се обръщат за медицинска помощ от срам или от страх. Те прикриват състоянието си, за да не бъдат осъдени за поведението си, което не могат да контролират.    

Секссомнията не винаги е проблемна за засегнатите и техните партньори. Някои дори са доволни от сексуалната активност по време на сън, тъй като падат много от задръжките по време на “буден секс”. Освен това има големи разлики в честотата и в нивата, в които хората са засегнати от това състояние.

Изследователите на разстройствата на съня, които правят аудио и видео записи на пациенти със секссомния, наблюдават нехарактерна мозъчна активност, присъща на парасомниците. Основната причина за секссомния е прекъсната връзка между тялото и мозъка по време на сън. За да не се развие нервно-мускулно заболяване, в повечето случаи този симптом се третира с мускулни релаксанти и други медикаменти.  

17.09.2009/Галин Тодоров

54 коментарaДобави коментар »

Emilia

От Emilia31.12.2010, 00:28 ч.

Тук става дума за доказана болест и за извършителя действително е доказано, че не е осъзнавал какво върши и че той в съзнание никога не би изнасилил някого. И аз да съм жертва, и аз бих простила на такъв насилник, ако го...

Виж всички коментари за "Секссомния".

Още от "Проблеми"

"Секс за пари"

"Секс за пари"

Като име на песен заглавието звучи страхотно. Като сюжет на филм също. Когато обаче вкараме словосъчетанието в реалния живот, нещата стават по-сериозни. Дори страшни.

Приапизъм – дълготрайна ерекция

Приапизъм – дълготрайна ерекция

Наименованието приапизъм идва от богът на плодовитостта Приап от древногръцката митология. Според легендата мъжкото му достойнство тежало колкото цялото му тяло. Какво е приапизъм и какво още трябва да знаете за него?

Край на скучния секс!

Край на скучния секс!

Какви са причините с времето сексът между двама души вече да не е толкова вълнуващ и как да решите този проблем. Няколко полезни съвета ще ви помогнат да сложите край на скучния секс.