Вагинална сухота

15 коментара2/5

Вагиналната сухота е сериозен проблем за сексуалния живот и може да разруши връзката ви. Вагиналната сухота превръща секса в болезнено изпитание, а не във върховно чувство на удовлетворени. Кои са причините и как да се справите с вагиналната сухота?

Вагинална сухота
„Колкото по-влажно, толкова по-добре!“е мотото на добрия секс.Влагалището има способността естествено да се овлажнява, а при сексуална възбуда овлажняването е още по-обилно. Именно това позволява лесното проникване при сексуален акт, тъй като се намалява триенето, с което пък се увеличава сексуалното удоволствие. При повече от половината жени във всички възрастови групи обаче процесът на естествено овлажняване е нарушен, което води до болка при секс .Това превръща секса в кошмарно преживяване и за двете страни, като създава най-големия комплекс у мъжете, че не ги бива в леглото. Причините за вагиналната сухота обаче са далеч от мъжките сексуални способности.

Причини за вагиналната сухота

  • Вагиналната сухота е един от симптомите на настъпващата менопауза и е следствие от намалените нива на естрогена, чиято функция е да поддържа еластичността на тъканите и овлажняването на вагината.
  • Вагиналната сухота по време на секс може да се дължи на гинекологично заболяване (напр. кандидоза ) и хормонални изменения в организма.
  • Вагиналната сухота приВагинална сухота секс може да е просто следствие от липсата на сексуална възбуда или недостатъчно дългата любовна игра. Жените се настройват на секс вълна малко по-бавно от мъжете и им е нужно време за загрявка, а ако мъжът избърза, може да се стигне до неприятна болка и триене при половия акт.
  • Вагиналната сухота се появява и след овариектомия (отстраняване на яйчниците), облъчване в тазовата област, анти-естрогенна терапия, при инконтиненция (неволно изпускане на урина) и т.н.
  • Промивките на влагалището с интимни душове или използването на неподходящи интимни душ-гелове също може да доведе до вагинална сухота.
  • Стрес, умора, бременност, раждане, приемане на лекарства, неправилна употреба на тампони, силно ароматизирани сапуни и тоалетна хартия са също неща, които могат да доведат до вагинална сухота.
  • Някои жени са просто „по-сухи“ и единствено по време на овулация се овлажняват достатъчно, за да не бъде сексът болезнен.
  • Вагиналната сухота може да се дължи на заболяването вагинит, така че задължително си направете изследвания.
    Вагинална сухота

Вагиналният секрет е нещо необходимо не само в сексуално, но и в здравословно отношение. Вагиналната сухота освен, че предизвиква болка по време на секс, често е съпроводена и от сърбежи, парене, зачервяване около влагалищния вход и дори слабо кървене. Вагиналният сексрет е слабо киселинен и предпазва вагината от инфекции, а при липсата му се увеличава рискът от вагинални възпаления, а също може да предизвика и проблеми при уриниране.

Вагинална сухотаСекасулно активните жени, страдащи от вагинална сухота, в търсене на начин да поддържат сексуалния си живот на ниво, прибягват до лубрикантите като средство за превръщането на секса в горещо и незабравимо изживяване . Те осигуряват необходимото допълнително овлажняване, но тяхното овлажняващо действие често е само временно решение срещу вагиналната сухота, особено ако тя се дължи не на липса на възбуда, а на здравословен проблем. Друг недостатък на лубрикантите е, че не са подходящи за употреба от жени, които правят опити да забременеят.

Когато става дума за вагинална сухота като симптом на гинекологична болест или настъпваща менопауза, може да прибегнете до хормонално-заместителна терапия или пък лечение с вагинален естрогенен крем (или таблетки). Съществува и т.нар. вагинален пръстен, съдържащ естроген. Пръстенът трябва да се сменя на всеки 3 месеца и да не се използва повече от две години. Той постепенно снабдява влагалището с естроген и подобрява овлажняването, но неудобството при него е, че е вероятно да изпитате болка и дразнене.

Що се отнася до проблема с вагиналната сухота като следствие от липсата на сексуална възбуда, има още по-лесно и естествено решение според лекарите, а именно – колкото повече секс, толкова повече естествено овлажняване. Добрият секс и чувството за сексуална удовлетвореност увеличава желанието за още сексуални контакти, съответно води и до по-силна сексуална възбуда. Редовният полов живот води до по-добро кръвоснабдяване при сексуална възбуда и подобрява процеса на естествено овлажняване.  

03.05.2010/Ели Йорданова

15 коментарaДобави коментар »

NikL

От NikL18.05.2015, 15:19 ч.

Да, сухата си е проблем, който трябва да се лекува. Алтернатива на кремовете, с които не се лекува проблема, са упражненията с нефритени яйца. Проверете ги в гугъл, определено помагат.

Виж всички коментари за "Вагинална сухота".

Още от "Проблеми"

Вагинизъм

Вагинизъм

Вагинизмът е състояние, при което е невъзможно осъществяването на полов контакт. Вагинизмът е съпътстван от силна болка и спазъм в областта на влагалището. Вагинизмът обаче не предполага и загуба на сексуално желание.

На какво се дължи сексуалното главоболие?

На какво се дължи сексуалното главоболие?

Не става дума за мистичното главоболие, което обзема някои хора, точно когато стане дума за секс, а за сексуалното главоболие, което възниква в резултата от половия контакт.

Мъжът ми гледа порно

Мъжът ми гледа порно

Дава ли ни това основания да се самообвиняваме, че ние не можем да го задоволим?