Хипогонадизъм – мъжка менопауза

1 коментар2/5

С възрастта намаляват нивата на тестостерон при мъжете, а с това и сексуалното им желание. Това състояние се нарича хипогонадизъм, познато още като мъжка менопауза, андропауза или климакс при мъжете.


Видове хипогонадизъм

 

  • Вроден. ТоХипогонадизъм – мъжка менопаузай води до аномалии в развитието на мускулите и костната система на подрастващите, а също може да доведе до недоразвиване на половите органи и намаляване на мъжествеността. Синдромът на Клайнфелтер, изразяващ се в хормонални нарушения, е най-честата причина за вродения хипогонадизъм.

 

  • Придобит. Този вид хипогонадизъм е познат като андропауза или мъжка менопауза. Той се появява обикновено след 40-те години, когато нивата на тестостерон започват да спадат (обикновено с около 1% годишно). Тоест мъжкият климакс настъпва доста по-бавно и плавно от женския, Ако хипогонадизмът възникне по време на пубертета, може да доведе до липса на окосмяване и уголемяване на гърдите. Резултатът е понижено полово влечение, еректилна дисфункция, умора, липса на енергия, раздразнителност, депресия, повишено изпотяване, напълняване. Хипогонадизмът може да се превърне в основа и за развитие на сърдечно-съдови и заболявания на костната система.

Хипогонадизмът се дели още на:

Първичен хипогонадизъм – дисфункция на тестисите
Вторичен хипогонадизъм – смущения в хипофизата
Третичен хипогонадизъм – смущения в хипоталамуса
Хипогонадизъм – мъжка менопауза
За да се установи какъв точно вид е хипогонадизмът, трябва да се изследват нивата на гонадотропините FSH и LH, нивата на тестостерона и съответно да се направи кръвен тест. Лечението на хипогонадизъм обикновено се изразява в хормонозаместителна терапия с тестостерон (таблетки, капсули, инжекции).

Тенденцията е все по-млади мъже да страдат от хипогонадизъм, като особено застрашение са тези с наднормено тегло и водещи заседнал начин на живот.

04.07.2011/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Блага

От Блага12.10.2011, 16:23 ч.

Кой пък ще пише толкова сериозна тема тук в това несериозно електронно издание!!!!

Виж всички коментари за "Хипогонадизъм – мъжка менопауза".

Още от "Проблеми"

5 неща, които да не правите след секс

5 неща, които да не правите след секс

Какво трябва да включва хигиената след секс и кои са „забранените неща”? По какъв начин може да се предпазите от инфекции? Отговорите на тези въпроси ще научите, след като разберете кои са 5-те неща, които не трябва да правите след секс.

Аноргазмия

Аноргазмия

Аноргазмия е едно от най-честите сексуални смущения при жените. Или иначе казано аноргазмия е невъзможността за достигане до оргазъм.

Инцест – кръвосмешение

Инцест – кръвосмешение

Инцест (от антл. incest - кръвосмешение) се нарича интимното привличане между роднини (брат и сестра, родител и дете). Самият термин идва от латинката дума incestus, която означава нечист.