Хипогонадизъм – мъжка менопауза

1 коментар2/5

С възрастта намаляват нивата на тестостерон при мъжете, а с това и сексуалното им желание. Това състояние се нарича хипогонадизъм, познато още като мъжка менопауза, андропауза или климакс при мъжете.


Видове хипогонадизъм

 

  • Вроден. ТоХипогонадизъм – мъжка менопаузай води до аномалии в развитието на мускулите и костната система на подрастващите, а също може да доведе до недоразвиване на половите органи и намаляване на мъжествеността. Синдромът на Клайнфелтер, изразяващ се в хормонални нарушения, е най-честата причина за вродения хипогонадизъм.

 

  • Придобит. Този вид хипогонадизъм е познат като андропауза или мъжка менопауза. Той се появява обикновено след 40-те години, когато нивата на тестостерон започват да спадат (обикновено с около 1% годишно). Тоест мъжкият климакс настъпва доста по-бавно и плавно от женския, Ако хипогонадизмът възникне по време на пубертета, може да доведе до липса на окосмяване и уголемяване на гърдите. Резултатът е понижено полово влечение, еректилна дисфункция, умора, липса на енергия, раздразнителност, депресия, повишено изпотяване, напълняване. Хипогонадизмът може да се превърне в основа и за развитие на сърдечно-съдови и заболявания на костната система.

Хипогонадизмът се дели още на:

Първичен хипогонадизъм – дисфункция на тестисите
Вторичен хипогонадизъм – смущения в хипофизата
Третичен хипогонадизъм – смущения в хипоталамуса
Хипогонадизъм – мъжка менопауза
За да се установи какъв точно вид е хипогонадизмът, трябва да се изследват нивата на гонадотропините FSH и LH, нивата на тестостерона и съответно да се направи кръвен тест. Лечението на хипогонадизъм обикновено се изразява в хормонозаместителна терапия с тестостерон (таблетки, капсули, инжекции).

Тенденцията е все по-млади мъже да страдат от хипогонадизъм, като особено застрашение са тези с наднормено тегло и водещи заседнал начин на живот.

04.07.2011/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Блага

От Блага12.10.2011, 16:23 ч.

Кой пък ще пише толкова сериозна тема тук в това несериозно електронно издание!!!!

Виж всички коментари за "Хипогонадизъм – мъжка менопауза".

Още от "Проблеми"

35 момента, които отблъскват жените при секс

35 момента, които отблъскват жените при секс

Сексолози и психолози обобщиха какво не харесват жените в мъжете по време на секс. Вижте 35-те момента, които жената мрази в леглото. Съвпадат ли с вашите?

Защо фантазираме за други по време на секс?

Защо фантазираме за други по време на секс?

Голяма част от мъжете, а и жените фантазират за други хора, докато се забавляват със своите половинки в леглото. Трябва ли тези фантазии да ви притесняват или по-скоро е нужно да ги приемете като нормална част от сексуалния ви живот?

Избор на лубрикант – за какво да внимавате

Избор на лубрикант – за какво да внимавате

Ако обичате да използвате лубрикант по време на секс, замисляли ли сте се дали той крие някакви рискове за вас? Що се отнася до лубрикантите, най-добре ги подбирайте внимателно и следете техния състав. Вижте за какво трябва да внимавате при избора на лубрикант.