За първи път на гинеколог

176 коментара3/5

Млади приятелки, тази част от поредицата на германския медик д-р Арендте адресирана специално за вас момичета.


Много момичета изпитват известен страх от прегледа при гинеколог - у тях е вкоренено убеждението, че човек ходи в кабинета му когато е болен или си има неприятности. Всъщност гинекологът се радва много повече, когато има възможност да консултира здрави хора...
Силивия ГеоргиеваПовечето девойки отиват за първи път на гинеколог преди навършване на 18-годишна възраст.
Често те се обръщат към него с молбата да им издаде рецепта за противозачатъчни таблетки. Някои идват с проблеми; нередовна менструация или опасения за бременност.
Всичко това е в пряка връзка с обстоятелството, че през последните години сексуалното поведение на младите хора силно се промени. Мнозина днес доста рано срещат партньор, с който установяват сексуални взаимоотношения — и съответно доста рано се обръщат за съвет към гинеколога.

На пръв поглед, изглежда, че попадат своевременно в кабинета му, нали? Но само на пръв поглед!
В действителност едва всяко пето момиче използва сигурно средство против забременяване, когато спи за първи път с приятеля си. Тоест хапчета или презерватив. Затова няма нищо чудно, че немалко момичета забременяват в доста ранна възраст, разбира се, без да желаят това.
Според статистиката ранна бременност спохожда 20% от момичетата под 18 години, които вече са имали сношение с младеж. Това обаче не значи, че непременно всяко момиче трябва да ходи на гинеколог още преди осемнайсетата си година.
Разговори с девойки в приемния ми час и множеството дискусии с млади хора ми дават основание да твърдя, че доста много момичета всъщност не са наясно какво се прави при гинеколога, че са против таблетките или просто — че не им се вярва колко лесно може да се забременее.
Най-често обаче свенливостта, дори страхът им пречат да отидат навреме на гинеколог.

Ние, лекарите, знаем това и го разбираме.
Страховете ви са коренят преди всичко в чувството на свян, а също и в неизвестността; какво върши лекарят по време на прегледа? Ето защо ми се иска да разруша страха на всички колебаещи се.

Какво и как преглежда гинекологът?
След идването си момичето следва най-напред да се отбие в тоалетната, защото пикочният мехур трябва да е празен. В кабинната сваля бикините си. Препоръчително е този ден да облече пола, в противен случай е принудена да се движи из кабинета гола от кръста надолу, а това създава чувството за несигурност. Добре е освен това още веднъж да се забърше с леко влажна кърпа.

В кабинета най-напред се присяда на стол край писалището на лекаря и се излагат проблемите. Задължително трябва да се представи календар с отбелязани дни на менструация, освен това следва да се съобщи датата на първия ден от последното кръвотечение.

Лекарят пита за оплаквания и проблеми. После следва същинският гинекологичен преглед.

За целта е необходимо да се заеме позиция върху масата за прегледи - как точно, ще ви каже лекарят. Пациентката лежи по гръб, краката са разкрачени.
След оглед на външните гениталии във влагалището се вкарват така наречените огледала /хромирани метални шпатулки/, посредством които влагалището леко се разтваря. С помощта на допълнително осветяване и оптически уреди се извършва преглед на влагалището и на матката. По този начин лекарят може да установи дали влагалището е възпалено, дали е налице засилено течение и много други неща. Посредством специален уред се проверява състоянието на лигавицата на матката.
Сетне гинекологът извършва преглед чрез опипване. За целта вкарва един или два пръста във влагалището, а другата си ръка слага върху долната част на корема. Но този начин установява големината, разположението подвижността и твърдината на матката. После по същия начин преглежда яйчниците.

Е, това май е всичко! Трае не повече от три минути и в ни какъв случай не боли. Описах ви го толкова подробно, защото смятам, че след като го прочетат, момичетата ще преодолеят срамежливостта и страха си и ще отидат навреме на гинеколог.

След прегледа пациентката отново сяда край бюрото на лекаря.
Той й съобщава констатациите си, евентуално пише рецепта и т. н. Тя се облича в кабината и си отива.

Основни правила
  • За посещението при гинеколог няма възрастова граница - нито нагоре, нито надолу.
  • Няма и възраст за предписване на противозачатъчни таблетки.
  • Всяко момиче само решава дали да отиде на гинеколог. Не е лошо обаче поне да сподели с майка си, че възнамерява да се прегледа.
  • Не забравяйте: облечете удобна пола!
  • Носете със себе си календарчето за менструацията си.
  • Внимание! Момичета, които н е са имали още сношение с мъж, трябва да кажат това на лекаря преди прегледа /ако той пропусне да ги попита/.
  • При оплаквания не се колебайте да отидете веднага на гинеколог дори по време на менструация!
22.11.2003/РОЗАли

176 коментарaДобави коментар »

Галя

От Галя17.03.2012, 10:12 ч.

Подкрепямте трябва да споделяме с родителите. Майка ми и баща ми са развведени, аз живея с баща си и като ми дойде му казах и той ми показа какво да правя, като ме болеше веднага му казах и той ме води на гинеколог на 14 г. ...

Виж всички коментари за "За първи път на гинеколог".

Още от "Проблеми"

Защо пазя девствеността си?

Защо пазя девствеността си?

За него избраника, достойния си мечтаят повечето девствени момичета. Невинността е издигната в такъв култ, че щедрият подарък едва ли огрява типа средностатистически мъж.

Ако желанията се разминават

Ако желанията се разминават

И при най-добри отношения може да се стигне до криза, когато в любовта единият партньор изразява желания, които другият партньор не иска да изпълни.

Край на скучния секс!

Край на скучния секс!

Какви са причините с времето сексът между двама души вече да не е толкова вълнуващ и как да решите този проблем. Няколко полезни съвета ще ви помогнат да сложите край на скучния секс.