Възраст и контрацепция

56 коментара0/5

При избора на предпазни средства партньорските двойки по правило се ориентират по неговата ефективност, достъпност на цената и по препоръки на познати. Но именно това, че за всяка възраст на жената са най-подходящи различни противозачатъчни средства, за които знаят много малко от вас.


Кое предпазно средство в коя възраст е най-подходящо?

Предпазни средства за млади момичета
Много от младите момичета ползват орални контрацептиви - изкуствени хормони, "моделиращи” бременността. Те са доста надеждни (95 - 97%), леки за приемане и лесно се отказват. Освен това оралните контрацептиви защитават организма от различни възпаления и ракови заболявания на матката и яйчниците.
Презервативите и свещичките не се препоръчват за млади жени.
Практиката показва, че около една трета от жените, ползващи тези предпазни средства, забременяват поради неефикасността им.


Единствено презервативитеобаче имат способността да предпазват от заразяване с венерически болести. Ето защо, особено за младите жени, които имат по няколко партньори и са изложени на по-голям риск, е задължително да използват именно това предпазно средство.
Спирали могат да използват само раждали вече жени. Организмът на нераждалите жени отхвърля спиралата, възприемайки я като чуждо тяло. А при някои млади жени използването на спирала може да доведе дори и до безплодие.
Ето защо препоръчително е жените от 20 до 30-годишна възраст да се предпазват преди всичко с помощта на хормонални контрацептиви и презервативи.

Предпазни средства за жени над 30 години
На жените след 30-годишна възраст се препоръчва да не приемат въобще орални контрацептиви. На тази възраст се повишава рискът от тромбози. Освен това жените реагират остро на съдържащите се в хормоналните контрацептиви естроген и гестаген. Последните предизвикват неприятни усещания в областта на червата, главоболие, тежест в гърдите, депресия и хипертония.


Раждалите вече жени успешно използват спирали, тъй като при тях шийката на матката е вече разширена. Рискът от възпаление на матката при ползването на спирали в днешно време е нищожен. Резултатите от направени изследвания на 23000 жени, ползващи спирала, посочват, че само при 0,4% от тях е било забелязано такова възпаление.
И така, според мнението на гинеколозите, спиралите са най-подходящите контрацептиви за жени над 30-годишна възраст.

Предпазни средства за дамите “над 40”
На тази възраст плодовитостта рязко спада. На 1000 жени забременява всяка 9-та, а всяка 8-ма бременност на всяка десета жена е непланирана. По това време някои от жените се уморяват от приемането на орални контрацептиви. Други, поради повишено съдържание на холестерин или поради нарушена обмяна на веществата, противопоказно приемат хормонални средства. Освен това жените на тази възраст понасят по-трудно намиращата се в тялото им спирала.
Затова повечето от тях предпочитат да използват презервативи или диафрагма. В резултат на понижената детеродна функция рискът от зачеване минава на заден план. Даже в случаите на скъсване на презерватив или изместване на диафрагмата. Обаче не бива да се забравя, че презервативите не само предпазват от забременяване, но и от заболявания, предавани по полов път.
В последно време все по-популярен става ”женският презерватив", нарича се още "фемидом". Той представлява гъвкава тръба, направена от фина, синтетична, намазнена материя, затворена в единия край, който се въвежда дълбоко във влагалището преди полов акт. Женският презерватив е много по-мек от мъжкия.
И така, да обобщим, за дамите над 40-те, най-подходящият контрацептив е или диафрагмата, или женският презерватив.

30.10.2006/rozali.com

56 коментарaДобави коментар »

Cvetka

От Cvetka15.06.2011, 23:08 ч.

Аз също пия Ясмин - много съм доволна. Нямам никакви оплаквания На 43 години съм - и все пак, докога мога да ги пия ?

Виж всички коментари за "Възраст и контрацепция".

Още от "Проблеми"

Ако желанията се разминават

Ако желанията се разминават

И при най-добри отношения може да се стигне до криза, когато в любовта единият партньор изразява желания, които другият партньор не иска да изпълни.

Вагинизъм

Вагинизъм

Вагинизмът е състояние, при което е невъзможно осъществяването на полов контакт. Вагинизмът е съпътстван от силна болка и спазъм в областта на влагалището. Вагинизмът обаче не предполага и загуба на сексуално желание.

Какви са причините за нарушенията в потентността?

Какви са причините за нарушенията в потентността?

Причината може да e психогеннa (депресия, стрес, тревога, натрапчиви мисли), но може да е и заболяване, за което дори не подозирате: диабет, високо кръвно налягане или сърдечно-съдови проблеми.