Съвременни методи за контрацепция

6 коментара3/5

Съвременните методи за контрацепция представляват една богата колекция от, на пръв поглед, странни джаджи. А какво контрацептивно средство ще изберете зависи от личните ви предпочитания, честотата на сексуални контакти, здравословното ви състояние...

Съвременни методи за контрацепция
Въпреки множеството видове съвременни контрацептивни методи, все още няма такова, което да гарантира 100% сигурност и превенция от нежелана бременност. Но все пак повечето контрацептиви осигуряват над 99% защита.

Кои са съвременните методи за контрацепция?

 

  • Противозачатъчен пластир

Това е съвременен начин за контрацепция, представляващ хормонална лепенка, която жената трябва да залепва в областта на ханша или рамото на всеки 7 дена. Страничните ефекти на противозачатъчния пластир са значително по-малко от хормоналните хапчета за орален прием, твърдят производителите, а сигурността е също толкова висока, колкото и при другите контрацептиви.

 

 

  • Хормоналнa инжекция

Действието й е около три месеца, след което се поставя нова инжекция, като целта й е да предотврати появата на овулация. Един от страничните й ефекти е отслабването на костната система, поради което не е препоръчително инжекциите да се прилагат повече от две години.Съвременни методи за контрацепция

 

 

  • Противозачатъчни импланти

Това са меки тръбички, които се поставят подкожно в горната част на ръката. Имплантите също са контрацептиви на хормонална основа, чието действие обаче е 5 години.

 

 

  • Имплант във фалопиевата тръба

Поставянето на импланта става по нехирургичен път в двете фалопиеви тръби. След няколко месеца импланта се обвива в тъкан и блокира фалопиевите тръби. Контрацептивният ефект от този имплант е перманентен

 

 

  • Противозачатъчна гъба

Тя е бариерен и хормонален контрацептив, който се поставя във влагалището няколко часа преди половия акт, а след него трябва противозачатъчната гъба да не се маха още около шест  часа. Гъбата осигурява между 12 и 24 часа защита.

 

 

  • Вагинален пръстен

Представлява силиСъвременни методи за контрацепцияконов пръстен с хормонално съдържание (естроген и прогестерон), който се поставя дълбоко във влагалището. Хормоните са в двойно по-малки дози отколкото тези при оралните контрацептиви, разграждат се по-бързо през лигавицата на влагалището, отколкото през храносмилателната система, а това щади черния дроб. Контрацептивното действие на пръстена се изразява в това, че се потиска отделянето на яйцеклетки, сгъстява се естественото вагинално течение, а това от своя страна затруднява движението на сперматозоидите. Вагиналният пръстен се маха след три седмици, следва седмица почивка (периодът на месечния цикъл), после отново се поставя нов вагинален пръстен. Ако пръстенът обаче се изхлузи за повече от три часа, в продължение на седмица трябва да използвате друг контрацептив и чак тогава отново да поставите вагинален пръстен за три седмици. Пръстенът се поставя лесно в домашни условия, редуцира менструалните болки, предотвратява появата на акне и т.н. Негативните странични ефекти на вагиналния пръстен включват леко кървене между две менструации, чувствителни и леко болезнени гърди, гадене и повръщане, главоболие, възможност да се изхлузи по време на полов акт. Вагиналният пръстен осигурява до 99% защита срещу нежелана бременност, но не предпазва от полови предавани болести.

Други добре познати контрацептиви:презерватив, дамски презерватив (фемидом), диафрагма, цервикална шапка, спирала, спермициди (креможе, гелове...), противозачатъчни хапчета, хапче за спешна контрацепция.

05.02.2012/Ели Йорданова

 

6 коментарaДобави коментар »

Тина

От Тина19.03.2012, 10:33 ч.

Никога не бих си навряла такива джаджи!

Виж всички коментари за "Съвременни методи за контрацепция".

Още от "Проблеми"

5 неща, с които двойките избягват секса

5 неща, с които двойките избягват секса

За един ден в целия свят хората правят секс 100 милиона пъти, показва ново изследване. Ясно е какво правят, за да получат секс, но какво правят, за да избегнат акта?

Съществуват ли норми в секса?

Съществуват ли норми в секса?

Този въпрос вълнува младите хора и особено момчетата. Те слушат преувеличените разкази на свои приятели или по-възрастни познати и си създават нереална представа за онова, което трябва да бъдат и да правят в общуването с своята интимна партньорка.

Защо изпитвате болка по време на секс?

Защо изпитвате болка по време на секс?

С какви думи бихте описали секса? Предполагаме ще са само положителни, защото все пак забавленията в леглото трябва да ви носят оргазми и удоволствие, а не болка (ако разбира се, не сте почитатели на БДСМ).