Пансексуалност – любов без ограничения

0 коментара0/5

Все по-често срещаме термина „пансексуалност”. Какво представлява той и каква е разликата между пансексуалните хора и бисексуалните хора – разберете в следващите редове.

Майли Сайръс не крие, че е пансексуална
Майли Сайръс не крие, че е пансексуална © Guliver/Getty Images

Пансексуалността, известна още като омнисексуалност, се изразява в това човек да обича или да е привлечен към всички хора – без значение от тяхната полова идентичност. Пансексуалният човек може да изпитва влечение към жени, мъже, транссексуални, травестити, хермафродити или пък интерсексуални (хора, които не желаят да определят своя пол).

„Пан” произлиза от древногръцки термин, означаващ „всеки” или „всичко”, докато „омни” идва от латински език и отново означава „всичко”. Пансексуалността произлиза от думата пансексуализъм, която датира още от 1917 година.

От другата страна >>>

Все по-често обаче се говори открито за пансексуалността. Дори певицата Майли Сайръс преди време призна в свое интервю, че е пансексуална.

Пансексуалните хора смятат, че полът е без значение, когато става въпрос за сексуално или емоционално привличане. За тях няма граници в любовта. Те не се ограничават само с представителите на срещуположиния пол, нито пък сред тези със същия пол. Това обаче не означава, че пансексуалните хора са привлечени от всички, а че могат да бъдат.

Добави описание

Не бива също така да се бърка пансексуалността с бисексуалността. Бисексуалните хора са привлечени само от жени и мъже. Именно тази „преграда” я няма при пансексуалните. Те са отворени към връзки с всякакви хора, защото най-важното за тях е личността на даден човек, а не неговият пол или сексуална ориентация.

Прочетете още:

Бисексуалността - табу или мода? >>>

Смята се, че на пансексуалността се дава все по-голяма гласност, тъй като през 21-ви век много сексуални табута отпадат. По тази причина голям брой млади хора са готови открито да говорят за своята сексуалност – без значение каква точно е тя. Те имат и възможността да „изследват” своята същност и сексуални влечения, без да се притесняват от общественото мнение.

Лесбийките – какво трябва да знаете за тях >>>

Пансексуалността  дори има свое собствено знаме, чиято цел е да даде по-голяма гласност и по-голямо признание на тази общност. Флагът е с три хоризонтални ленти в розово, жълто и синьо. Синият цвят олицетворява хората, които се идентифицират с мъжки пол (независимо от биологичния им пол), розовият цвят е за тези, които определят себе си за жени (отново без значение от биологичния пол), а жълтият е за всички останали (двуполови, транссексуални, интерсексуални и други).

Добави описание

Знамето на пансексуалните; Снимка: iStock

17.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пансексуалност – любов без ограничения".

Още от "Секс тайни"

Връзка за една нощ

Връзка за една нощ

Еднократните сексуални контакти привличат мъжете като магнит. Всеки втори представител на силния пол е имал връзка за по една нощ.

Митовете за секса по време на пости

Митовете за секса по време на пости

По време на пости сексът е тема табу, за това мъжете и жените вярват на множество заблуди и предразсъдъци по този въпрос.

7 дразнещи навика след секс

7 дразнещи навика след секс

Някои хора просто не могат да се насладят на блаженството след секс и успяват да съсипят момента с някой от досадните си навици и коронни номера. Кои са най-дразнещите навици след секс?