Нещо ново и нещо старо при сватбите

4 коментара0/5

Сватбата е празник на любовта между двама души. Как ще се развие сватбеният ден и какви ритуали ще включва, това решават младоженците.

Смяната на поколенията е довела някои нови традиции и е запазила избирателно стари обичаи, които да украсят тържеството на новото семейство.

Нещо ново и нещо старо при сватбите

Българското
Родните обичаи са наситени със символика и много хумор. Много от тях вече се смятат за отживелица, но други продължават да радват гостите и младоженците с оригиналността си.
 • Годеж. Според българските традиции той се различава коренно от съвременните му вариации. За разлика от днес, преди е бил задължителна част от подготовката за сватбата. Годеж се прави вечер. Тогава семейството на младоженеца се запознава с това на булката, носи цветя, вино и пита/торта. Двата рода уточняват детайли около сватбата – дата, ресторант, музика, кумове.

 • Кумуване. Кумовете може да са както двойка, така и необвързани приятели на младото семейство. Според стари български обичаи кумът трябва да е някой роднина или наследник на кръстника на младоженеца. Кумата е близка на булката и помага при подготовката на сватбата и по време на нея. Бъдещото семейство кани кумовете, като ги посещава в техния дом и им подарява вино и бонбони.

 • Откупване на булката. В деня на сватбата младоженецът и кумът отиват да вземат невестата, но за да я изведат се иска откуп. Тя е затворена през три врати, за чието отключване двете страни се пазарят. Когато стигне до булката, младоженецът трябва да намери обувката й и да я напълни с пари, докато не стане „удобна“ на бъдещата му съпруга. Освен това при взимането на булката, нейният любим или кумът трябва да откраднат нещо от дома й, което да занесат в новото жилище.

 • Извеждане на момичето от родния дом. Бащата на булката повежда дъщеря си към новия етап от живот й. На излизане момичето рита менче с вода, за да върви бракът й гладко. Понякога се слагат и цветя, за да се определи полът на първото дете (бяло - за момиче, червено - за момче).

 • Обичаи по време на подписването, венчавката и ресторанта. В църквата младата двойка влиза с десния крак едновременно, за да е заедно цял живот. Този, който изненада другия като го настъпи, ще налага волята си в брака. Друг ритуал е „захранване“, при който тъщата държи пита, а свекървата дава на младоженците залъци с мед и сол (символ на сладката и солената страна на брачния живот). Първият залък се оставя за къщата, за да има винаги хляб и работа. Същата пита младото семейство разчупва на две, като двамата са обърнати с гръб един към друг. Според тълкуванието на обичая, който отчупи по-голяма част, той ще командва и ще носи повече пари в дома. Двойката изпива и първите си две чаши шампанско вече като семейство – пие се до дъно, а чашите се чупят, защото се вярва, че счупеното носи щастие.

 • Танци. Задължителни са четири танца. Началото поставя този на младото семейство под звуците на тяхна любима песен. Първото хоро повежда булката, докато държи букета и чантичката си. Който реши да вземе водачеството (символизирано от букета), трябва да си го откупи. Другото хоро води кумът. Интересна е „кумовата ръченица“. Предварително избрани момче и момиче от двете страни на младоженците се надиграват пред кумовете, докато държат питка/торта и печено пиле. По-издържливият взима даровете.

 • Разрязване на тортата. Младоженците режат първото парче заедно и си го поделят, следващото дават на кумовете. Понякога се викат и други несемейни двойки като пожелание скоро и те да последват примера на младото семейство.

Новаторство


Нещо ново и нещо старо при сватбите

Западноевропейските култури и американските традиции винаги са привличали вниманието с новаторските си идеи. Този модел се е  пренесъл и в сватбените ритуали.
 • Моминско/ергенско парти. Подобен обичай е имало у нас, но не във вида, в който днес се практикува. Бъдещите съпрузи прекарват нощта преди сватбата разделени, празнувайки последната си вечер като несемейни. Партито най-често е задача на кумовете.

 • Нещо ново, нещо старо, нещо синьо, нещо назаем. Традицията е въведена от англичаните преди около век. „Старо“, за да се съхрани връзката между булката и родителите й. „Ново“ - символ на надеждите за щастлив и спокоен брак. Нещо назаем, за да напомня на младоженката, че винаги ще има приятели, на които да разчита. „Синьо“, защото такъв е бил цветът на сватбените рокли в Англия, преди кралица Виктория да вземе революционното решение да се облече в бяло.

 • Тема на сватбата. Все по-упорито се налага тенденцията сватбите да имат цветна тема или идея, около която да се аранжира цялото тържество. Обикновено това са любимите цветове на младоженците, нещо, което им харесва и ги впечатлява – може да е историческа епоха, предпочитано място за почивка, природни елементи. Най-често срещаните варианти за дрескод са „червено“, „синьо“, „зелено“, морски теми, златна сватба.

 • Хвърляне на букета. Американски обичай, който посочва коя от неомъжените гостенки ще се бракува най-скоро. Прави се отделен букет и булката го хвърля с гръб към несемейните си приятелки.

 • Сваляне на жартиера. Еквивалент на хвърлянето на букета, но тук се търси следващият мъж, който ще вдига сватба. Тук младоженецът се пъха под роклята на своята любима и сваля жартиера със зъби, а после го хвърля на групата „самотни“ мъже.

 • Шаферки. Американският вариант на нашата кума, умножен по две или три. Обикновено това са няколко близки приятелки на булката, които се ангажират да й помагат с подготовката за сватбата, като дават съвети, вършат някои от задачите, организират моминското парти и я подкрепят морално.

Нещо ново и нещо старо при сватбите

Кои традиции ще използвате за вашата сватба, това въпрос на личен избор. Важното е да се чувствате щастливи и да се забавлявате. Това е вашият ден.


01.09.2011/Христина Спасова

4 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar07.09.2011, 12:00 ч.

На нашата сватба отхвърлихме някои от старите традици, например това хоро, но което се дават пари на булката, както и обичаи, които ни простееха (например с жартиерата).Получи си семпло и стилно тържество с най-близките...

Виж всички коментари за "Нещо ново и нещо старо при сватбите".

Още от "Брак"

Булка... с коремче

Булка... с коремче

Често се случва, влюбената двойка, след като осъзнае по-добре своето бъдещо родителство, да реши да узакони взаимоотношенията си.

Най-кратките звездни бракове

Най-кратките звездни бракове

В Холивуд не важи  максимата „Докато смъртта ви раздели!“ Там браковете са просто един добър PR и начин популярните в шоубизнеса имена периодично да напомнят за своето звездно съществуване.

Не бъдете такава съпруга!

Не бъдете такава съпруга!

Според специалистите по междуличностни отношения съществуват няколко типа съпруги, които околните едва понасят при общуване, а какво ли пък остава за партньорите им.