Първата любов

38 коментара0/5

Всяка от нас помни първите си любовни трепети. Ако се върнем много назад в годините, можем дори да се сетим как тайно сме били влюбени в някое момченце от детската градина и сме си представяли, че един ден се женим.

6175_1.jpgТогава може дори да сте си откраднали първата целувка, чиста и непорочна, колкото самото ви детско съзнание. Тези трепети остават незабравими, много по-трайни понякога и от връзките, които сме имали в зряла възраст, защото тогава за първи път сме осъзнавали какво е да изпитваш влечения към друг човек. Няма начин да не запазим тези сладки спомени, които завинаги ще отключват усмивката на лицето ни.

Когато обаче пораснем, бързо разбираме колко по-сложни и заплетени са човешките взаимоотношения.Първите ни любовни трепети в тийнейджърска възраст много често се свързват с дълбокото разочарование от връзка, която не е протекла, както сме мечтали. В тази възраст младите хора са изключително лабилни и чувствителни, особено момичетата. Те се влюбват в някое момче и заживяват с идеята, че той е единствен, перфектен и последният, който ще обичат.

Следят и поглъщат всеки негов поглед, всяка негова реплика, всеки негов жест. Понякога дори момчето не подозира, че някъде сред тълпата има едно крехко сърце, което бие за него и тайно мечтае да сподели чувствата си. При по-срамежливите девойки това състояние, да са влюбени безутешно в някое момче, може да продължи месеци, дори години. Те не смеят да разкрият чувствата си, защото се страхуват, че ще бъдат засрамени от връстниците си и не знаят какво да очакват от обекта на своята любов. Много често тази ситуация се разиграва в училище или в обща компания, когато двамата тийнейджъри общуват всекидневно. Така чувствата на момичето се разпалват и поддържат, тя много често става затворена и мълчалива, тайно изживява трепетите си и ги споделя само с най-близките си приятелки.


Ако тази любов успее да прерасне във връзка, е много вероятно момичето силно да се привърже и обикне момчето. Девойката задължително ще премине през всякакви емоционални етапи. Понякога ще е объркана и смутена, друг път замечтана и безкрайно влюбена. Във всички случаи обаче, тази ситуация в съзнанието й ще бъде издигната на пиедестал и ще събира в себе си целия свят. Много критичен се оказва моментът, ако момичето бъде пренебрегнато или изоставено. Подобна травма в годините на пубертета има опасност да остави трайна следа, която да промени младата жена за в бъдеще. Така например може да се комплексира и намрази мъжете за дълго или другата крайност - в нея да се отприщи жената-мъжемелачка, която не спира да сменя мъжете си, без да влага никакви чувства.

Първите любовни емоции винаги ни се струват най-вълнуващото нещо, което може да ни се6175_2.jpg случи и се опасяваме, че ако не ги запазим завинаги до себе си, може никога повече да не ги изживеем. Ако вече сте минали този период, вероятно помните, че образът на онова момче е събирало всичко, за което сте мечтали. Чувствали сме се готови да пренебрегнем, каквото ни се изпречи на пътя и да жертваме, каквото имаме, само за да сме заедно завинаги. С времето, когато натрупаме малко опит, осъзнаваме че истинските чувства не са само бушуващите хормони и визуалното влечение към сладура от съседния клас, а много по-дълбоки и обвързващи. Тогава идва времето на първата истинска любов, която наистина сме чакали и търсили, и осъзнаваме колко сладко, мъчително и хаотично е било всичко до сега. Но все пак ни е било нужно, за да се научим да пресяваме значителните неща в живота.

Затова, мили тийнейджърки, не затормозявайте младостта си с обсебващи мисли за някой, който не се вълнува от вас. Обичайте и живейте така, както се чувствате най-свободни и окрилени! Търсете щастието и не се отдавайте на черни мисли, ако не го откриете там , където искахте да бъде. То ще изскочи от някъде другаде.

01.10.2007/Деси Великова

38 коментарaДобави коментар »

111

От 11108.05.2012, 19:11 ч.

Истина е,че първата любов никога не се забравя.Било то споделена или несподелена.При мен беше несподелена. Трябваше ми много,много време,години наред докато се влюбих отново за втори път.Но първата любов много трудно...

Виж всички коментари за "Първата любов".

Още от "Любов"

Когато няма какво да си кажете...

Когато няма какво да си кажете...

Далече остана времето, когато като млади влюбени споделяхте всичко и имаше хиляди неща за които да си говорите.

Важна ли е разликата във възрастта за една връзка?

Важна ли е разликата във възрастта за една връзка?

Гледате ли скептично на любовни връзки, в които партньорите имат голяма възрастова разлика? Каква е нормалната разлика във възрастта за една връзка и въобще има ли значение възрастта за любовта?

Свети Валентин – защо мъжете го мразят, а ние обожаваме?

Свети Валентин – защо мъжете го мразят, а ние обожаваме?

Свети Валентин наближава. А с него и цялата еуфория, която съпътства деня на влюбените. Сърца, плюшени играчки, рози, шоколадови бонбони, предложения за празника. Жените се заразяват от любовната еуфория, а мъжете... Мъжете се примиряват.