За любовта и парите

67 коментара1/5

Любов и пари! Тези две думи звучат твърде пошло в едно изречение. Или поне, ако искате да сте доброто момиче, трябва да разсъждавате така.


любов и париМоже да убеждавате някого с часове, че за вас парите и любовта нямат нищо общо, че може да живеете с минималното, ако сте с човека, когото обичате... Тези думи звучат правилно, но, съгласете се, твърде нереално! И тривиално!

Преди време беше популярна максимата „Любовта на мъжа минава през стомаха“, но днес е по-актуална - „Любовта на двама души минава през портфейла“. Ако сте от жените, които си го признават, вероятно сте чували за себе си определения от сорта на „материална“ или „използвачка“. А ако не си го признавате, ви заклеймяват като „лицемерка“. И в двата случая нещо не ви е наред, защото в днешния материален свят парите са ценност за мъжете и порок за жените!

Мислейки сериозно по темата, успявам да откроя два основни типа жени. При едните („лошите“) парите и любовта вървят задължително ръка за ръка. Или по-точно казано – те не могат да се влюбят в мъж, който не е материално стабилен. При втория тип жени („по-малко лошите“) парите не определят чувствата, но рано или късно стават определящи за отношенията с партньора им.

Нека не говорим за типичните материални жени и това как се влюбват само в богати и дебели чичковци. Тази тема вече е изчерпана и не мисля, че може да кажем нещо ново и оригинално. Тях ги има, те са сред нас, нека си живеят живота и да не им се сърдим. За всеки влак си има пътници.

Каква роля обаче заемат парите в живота на истински обичащите се хора? В живота на една жена, която не иска да я смятат за материална, но е достатъчно интелигентна и взискателна, за да очаква най-доброто от живота. Да не го увъртаме – парите са от огромно значение дори за тези, които не им робуват. От тях зависи красотата на дома ни, качеството на дрехите, дори понякога и собственото ни здраве. Колкото и да не искаме, те нахално навлизат и в личния ни живот, загнездват се в свободното ни време, а на моменти могат да застанат и в отношенията ни с партньора. Те са от огромно значение, дори когато не мислим конкретно за тях. Парите определят стандарта ни на живот и начина, по който минават дните ни. Затова няма как да не заемат свое почетно място дори в най-великото и неопетнено чувство – любовта.

Да погледнем практично!
Жените сме устроени така, че винаги търсим стабилност и подкрепа. Волно или неволно парите също са част от тази стабилност. Когато дойде моментът да устройваме живота си, ние най-напред гледаме да е с някой, който обичаме истински и това е напълно естествено и красиво. Веднага след това обаче, почти на една линия с чувствата ни с партньора, се нареждат питанките „Как ще подредим живота си?“ „Ще успяваме ли да се справяме материално?“ „Достатъчно доходоносни ли са професиите ни?“ „Ще съумеем ли да се развием?“
любов и пари Тези въпроси си задават всички умни жени, които имат очаквания от партньора си и от съвместния им живот. Това не е търсене на материална изгода или подмолни интереси. Не е и опорочаване на любовта! Това е най-нормален инстинкт за самосъхранение, който се пробужда у нас, когато стане напечено.

Силната любов може да бъде помрачена от липсата на красиви мигове, които не можем да си подарим , ако нямаме финансова стабилност. Вероятно се бунтувате срещу тези думи? - Бъдете честни! Никоя жена не иска да си представи, че няма да може да дари с най-доброто децата си и няма да отиде на почивка на някое красиво местенце. Няма да може и да съхрани чувствата си, ако вижда, че животът й се превръща в безпощаден кръговрат от финансови проблеми и от лутане между кухнята и работното място.

Рядко мислим по тези теми, когато сме влюбени и млади. Само че любовта е чувство, което, ако успеем да съхраним, можем да запазим за цял живот и да му се радваме във всичките измерения. Дали парите все още са важни? - Да, не съм ги забравила! Те вечно ще стоят на почетно място в тъжните и радостни мигове от живота ни. Само че винаги едно стъпало след любовта!

15.10.2007/Деси Великова

 

 

67 коментарaДобави коментар »

Ileen

От Ileen19.09.2012, 17:46 ч.

Най-добре е да ги има и двете в изобилие- и любов и пари. Това, че дадена двойка има пари не значи, че е за сметка на любовта. Едното не изключва другото :-) Като се има предвид, че статистически погледнато най-много...

Виж всички коментари за "За любовта и парите".

Още от "Любов"

Нова година – ново начало в любовта

Нова година – ново начало в любовта

Ако сте от дамите, които осъмват самотни през новата година, е време за промяна, ново начало и нова сгряваща сърцето любов. И искрено се надявам от новогодишната баница да ви се е паднал именно късметът „Любов“ и да се мотивирате да преслед

5 признака, че отношенията ви са "мъртви"

5 признака, че отношенията ви са "мъртви"

Връзките винаги са били трудна работа, а борците за едни стабилни отношения винаги трябва да са двама. Но какво би станало, ако един от партньорите не иска да продължи борбата?

6 неща, които щастливите двойки не правят

6 неща, които щастливите двойки не правят

Щастието не се изразява само в късмета да намерите половинката си в живота. Щастието е да знаете как да я задържите до себе си. Вижте кои са нещата, които щастливите двойки никога не правят.