Сифилисът – “подарък” от непознат дядо Коледа

6 коментара4/5

Обикновено празничните дни предполагат приповдигнато настроение, алкохол и любовни авантюри. А тези любовни авантюри могат да ви донесат редица болести, сред които на първо място сифилис.Заболелият може да разбере за заразяването си едва след около три седмици, защото толкова трае скритият период.

Симптоми
Те протичат в три стадий.

Първият стадий се изразява в раничка.
Тя се появява точно там, където е бил контактът. Ако контактът е бил в половите органи, раничка се появява при мъжа на пениса, а при жената - на малките или големи срамни устни. Но раничката може да бъде абсолютно навсякъде - в устата, анално и пр. Обикновено тези ранички са най-заразни и естествено най-заразен е този период, в който те се появяват.
След като премине първият стадий, болестта минава в латентен период. При него няма абсолютно никакви признаци, но причинителят -спирохетата, продължава да съществува.

Ако не се проведе лечение, болестта преминава във втори стадий.
Той протича под най-различни форми и може да дойде 2-3 месеца след контакта.

Бива ранен и късен.

При ранния втори стадий сифилисът е възможно да протече под формата на различни кожни болести - да наподобява алергия, псориазис, може да се появят петна, да окапва косата и т.н.

Ако не се проведе лечение, се проявява късният втори стадий.

Разликата между втория ранен и втория късен е, че обривите са по-малко на брой, но са по-едри. В случай че са петна, те няма да обхванат целия гръден кош или крайниците, а ще бъдат тук-там и ще са по-едри.

Ако отново не се проведе лечение, болестта пак преминава в латентен период.

Това е скритият сифилис, т. нар. трети стадий, който няма никакви прояви и само изследването на Васерман може да покаже, че човекът всъщност е болен.

При третия стадий се засягат вътрешните органи, а може да има и някакви усложнения в нервната система.

Кои е болен?
Задължително се прави васерман при встъпване в брак или когато детето трябва да бъде дадено в детска градина или в детско заведение, а също и когато се правят изследвания за започване на работа.

Много хора не знаят, че са болни, тъй като раничката може да бъде на такова място, че човек да не й обърне достатъчно внимание. Ако е някъде, където се вижда - добре, но ако е на по-скрито място, тя убягва от погледа. Мъжете имат повече шанс да я видат, но при жената тя често е някъде по-навътре и няма как да се забележи. Едва при изследване може да се констатира наличието на сифилис.

Лечение
Болните в първи, втори или в скрит (трети) стадий се лекуват с пеницилин или с модерни лекарства. Обикновено с един курс на лечение медикаментите повлияват добре. Но пациентите се наблюдават няколко години, и се викат на определени дати на преглед, независимо че васерманът им е негативен.

Как да се предпазим?
Чрез използването на презервативи.
Трябва да се избягват контактите с непознати и с проститутки.

Инак ще за цял живот ще остане един много лош спомен от веселието през празничните дни.

18.12.2006/rozali.com

6 коментарaДобави коментар »

ZINA

От ZINA10.05.2007, 11:14 ч.

Здравейте! Бих искала да попитам дали след като мъжа или жена са били болни от сифилис, това може да се отрази на секса след време - да липсва желане, дори и след години! Благодаря!

Виж всички коментари за "Сифилисът – “подарък” от непознат дядо Коледа".

Още от "Проблеми"

Хипогонадизъм – мъжка менопауза

Хипогонадизъм – мъжка менопауза

С възрастта намаляват нивата на тестостерон при мъжете, а с това и сексуалното им желание. Това състояние се нарича хипогонадизъм, познато още като мъжка менопауза, андропауза или климакс при мъжете.

Девствени на 30 години

Девствени на 30 години

Те не са правили любов никога. Девствеността е тяхната тайна и техният срам. Тя е и едно от последните табута на нашето време.

За тампоните

За тампоните

Тези малки пресовани късчета памук, за които сме чували, че са незаменими за плажа, при спорт или в дискотеката, не са откритие на XX век.