Фригидността също се лекува

45 коментара4/5

Напоследък много се шуми за това как с чудодейни хапчета може да се преодолеят сексуалните проблеми на мъжете. Много изследвания, проведени по света, установяват, че броят на жените със сексуални проблеми съвсем не е по- малък от този на мъжете.


Счита се дори, че нежният пол по-често е неудовлетворен от сексуалните контакти.

Едно от най-честите сексуални затруднения при жените е намаленото сексуално желание известно още като “фригидност “. То се демонстрира със значителен спад в сексуалната мотивация и невъзможност да се откликне пълноценно на еротичните инициативи на партньора.

Подобно на проблемите при мъжете, “фригидността “ може да бъде предизвикана както от психични, така и от биологични фактори.
Много жени са склонни да си обясняват загубата на интерес към секса с настъпването на критичната възраст. Естествено навлизането в менопаузата с комплексните биологични, психични и социални промени не рядко предизвиква криза в живота на жената. Не съществуват обаче фатални причини, поради които и по-възрастните дами да не могат да се наслаждават на интимната близост и след петдесетата си годишнина. Днес специалистите разполагат с огромен арсенал от терапевтични средства, с които може да бъде компенсиран хормоналния дефицит и да се сведат до минимум биологичните неудобства и рискове, които създава тази възраст.

Решаващи за сексуалната активност на жената, независимо от това на колко години е, са емоционалната и свързаност с интимния партньор, проявите на нежност, внимание и зачитане от негова страна. Не случайно зад т.н. “фригидност “ , най-често се установяват затаени партньорски конфликти и натрупване на несподелени негативни чувства от страна на жената.
Бавно, но сигурно те могат да потиснат сексуалните желания и да предизвикат дори отвращение от половия контакт.

Макар и потисната, потребността от интимна близост обаче не изчезва.
Нейното дълготрайно отсъствие от живота на жената естествено поражда нервност, напрегнатост, разстройство на съня, депресивни състояния и много други телесни симптоми. Това е начинът, по който организмът изразява на своя език, това което човек не успява да изрече с думи.

Независимо от значителните възможности за медикаментозна подкрепа, най-важна за преодоляването на тези проблеми е откритата и ясна комуникация с партньора, възможността съществуващите проблеми да се изразят по начин, позволяващ конструктивното им преодоляване. Не винаги тази задача е изпълнима без компетентното партниране на специалист, който има подготовка в областта на фамилната психотерапия.

В развитите страни все повече двойки се обръщат за помощ към професионални сексолози-психотерапевти когато качеството на интимните им отношения не ги задоволява. Посредничеството на специалиста позволява на партньорите да разкрият неизползваните потенциали на своите отношения. Възможности за подобна помощ съществуват и в България.

Автор: Д-р Румен Бостанджиев,
(д.м.н., сексолог-психотерапевт, главен асистент в МУ София)
18.06.2002/med.primasoft.bg

45 коментарaДобави коментар »

Emilia

От Emilia13.02.2011, 01:45 ч.

Мило момиче, дефиницията за лесбийка не се състои в това каква сексуална техника харесваш, а от кого искаш да бъдеш.....”такована”. Лесбийка е жена, която се привързва физически, психически и интелектуално към...

Виж всички коментари за "Фригидността също се лекува".

Още от "Проблеми"

За тампоните

За тампоните

Тези малки пресовани късчета памук, за които сме чували, че са незаменими за плажа, при спорт или в дискотеката, не са откритие на XX век.

Какво се случва с тялото ви, когато спрете да правите секс?

Какво се случва с тялото ви, когато спрете да правите секс?

Има много причини, поради които сексуалният живот на човек може да се окаже в застой. И независимо какви са те, резултатът винаги е един и същ – липсата на секс оказва влияние върху здравето на човека. Прочетете повече по темата в следващите редове.

Пътеводител на най-лошите места за секс

Пътеводител на най-лошите места за секс

За диверсификация на сексуалните си изживявания ние търсим различни места, но много от тях не са много подходящи за тази цел. За да ви предпазим от неприятности, ето и пътеводител на антисекс терените.