Секс по време на цикъл - за или против?

0 коментара0/5

Около 30% от жените преживяват най-удовлетворяващите си оргазми по време на цикъл. Има ли обаче риск за здравето и какво трябва да знаем, ако правим секс по време на менструация.

Секс по време на цикъл - за или против?
 © Сн.: iStock.com

Менструацията се появява за първи път при момичетата на възраст 12-15 години. И продължава обикновено до около 50-та година на жената.
Нормално менструалното течение се появява през 21-35 дни. И трае от 3 до 7 дена.
Ако се съберат всички дни с менструално течение в живота на жената, те ще наброяват почти 7 години.

 

Вие решавате

Забраната за интимни ласки по време на месечния цикъл на жената съществува в много култури. От гледна точка на съвременната медицина обаче, сексът по време на менструация не е противопоказен. Най-често ограниченията се налагат, защото през този период спада самочувствието на жената (и оттам тя не изпитва желание за интимности), а и някои мъже не се чувстват комфортно при наличието на кръвотечение. Ако обаче не се притеснявате да опитате, ето някои съвети как да се наслаждавате без неприятни последствия.

ВИЖ СЪЩО: Секс по време на цикъл: Въпроси и отговори >>>

Техника на безопасността

Докторите не забраняват интимната близост през месечния цикъл, но напомнят, че през този период нараства рискът от инфекция затова е необходимо да се спазват стриктно хигиенните норми.

  • Вземете си душ преди и след секс. Убедете се, че същото е направил и партньорът ви. Желателно е да използвате специализирани средства за интимна хигиена.
  • Презервативът е необходим, дори ако ползвате други средства за контрацепция. Не забравяйте, че много от инфекциите, предавани по полов път, протичат безсимптомно при мъжете, а лигавицата на жените е особено уязвима към зарази по време на цикъл.
  • Петната от кръв – появата им може да предотвратите, като използвате кърпа (най-добре в тъмни цветове) или еднократни протектори за матрак. За всеки случай, дръжте пакет с мокри кърпи близо до леглото.
  • Най-добрата поза, според лекарите, това е мисионерската, и то без дълбоко проникване. Според последователите на тантричния секс – менструалната кръв е женска енергия, която задължително трябва да излезе извън. Ето защо е по-подходящо дамата да е отгоре.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Менструация и тренировка: 6 неща, които трябва да знаете>>>>

Особени практики

Оралният секс по време на цикъл е абсолютно допустим и безопасен, макар че малцина мъже се осмеляват. Що се отнася до аналния секс – по-добре го забравете по време на менструация – именно тогава е доста завишен рискът да получите сериозна инфекция, ако попаднат бактерии от чревната ви флора във влагалището ви. Ако все пак, решите да практикувате този вид секс по време на цикъл, бъдете особено стриктни с мерките за безопасност и хигиена. Срещу мастурбацията по време на цикъл специалистите не възразяват, единственият им съвет е, ако го правите с вибратор, да слагате презерватив.

Докторите съветват жените, които имат някаква инфекция или заболяване на половата система или на пикочните пътища да не практикуват секс по време на менструация, за да не задълбочат здравословните си проблеми.

Секс по време на цикъл - за или против?

 

„ЗА“ и „ПРОТИВ“

ЗА:

1. Приемайки да правите секс по време на месечното си неразположение, вие демонстрирате доверието си в партньора.

2. Докато трае цикълът ви, можете да изпитате много по-силни и удовлетворяващи оргазми, отколкото през другите дни от месеца.

3. Ще имате предостатъчно естествено овлажняване на влагалището.

4. Много жени твърдят, че като правят секс по време на цикъл, намаляват болезнените спазми в долната част на корема, характерни за месечното неразположение. Факт е, че контракциите на матката помагат за снемане на мускулното напрежение.

 

ПРОТИВ:

1. По време на цикъл жените са особено раними и чувствителни, а недоброто състояние на кожата им и отоците, свързани с менструацията, допринасят за понижаване на самочувствието им.

2. Честите смени на настроението и повишената раздразнителност на жените в цикъл не са особено предразполагащи към интимни преживявания. Напрежението може да бъде изтълкувано погрешно от партньора ви, а и вие едва ли ще сте в състояние да отреагирате спокойно.

3. По време на менструация им висок риск от инфекции, защото спада, както общият, така и местният имунитет. Даже и някои от нормално населяващите лигавицата ни бактерии могат през този период да започнат бурно да се размножават и да доведат до хронични възпаления.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Секс по време на цикъл - за или против?".

Още от "Проблеми"

Сифилисът – “подарък” от непознат дядо Коледа

Сифилисът – “подарък” от непознат дядо Коледа

Обикновено празничните дни предполагат приповдигнато настроение, алкохол и любовни авантюри. А тези любовни авантюри могат да ви донесат редица болести, сред които на първо място сифилис.

Вагинална сухота

Вагинална сухота

Вагиналната сухота е сериозен проблем за сексуалния живот и може да разруши връзката ви. Вагиналната сухота превръща секса в болезнено изпитание, а не във върховно чувство на удовлетворени. Кои са причините и как да се справите с вагиналната сухота?

Край на скучния секс!

Край на скучния секс!

Какви са причините с времето сексът между двама души вече да не е толкова вълнуващ и как да решите този проблем. Няколко полезни съвета ще ви помогнат да сложите край на скучния секс.