Дамски презерватив – един нов метод за контрацепция

35 коментара5/5

Едно от най-актуалните сравнително нови творения в контрацепцията е дамският презерватив. Той е създаден в началото на 90-те години и оттогава набира все по-широка популярност.


Какво представлява?

Женският презерватив помага да се предпазим от бременност и болести, предавани по полов път. Това е единственото средство за предпазване на жените, което предлага подобна гарантирана защита. Той представлява нещо като торбичка, направена от фина, синтетична, намазнена материя, затворена в единия край. Има меки пръстени в двата края. Пръстенът на затворения вътрешен край покрива шийката на матката и задържа презерватива на мястото му. Друг пръстен, опасващ отворения край, се намира извън самия влагалищен отвор и покрива отчасти срамните устни. Женският кондом осигурява бариера между партньорите като ги предпазва от обмяна на телесни течности като семенна течност, кръв, слюнка. Това гарантира, че няма как да бъдат предадени болести по полов път и няма как жената да забременее. Женските кондоми гарантират ефективност – 79-95 %.
Презервативът е дълъг 170 мм, широк е 78 мм и е изработен от полиуретан, а не от латекс, както мъжките.

Употреба

jenski prezervativ.jpgЖенските презервативи може да се поставят 8 часа преди проникване. В началото усещането е непознато, странно и често неприятно, но с времето женският организъм свиква. Хубаво е презервативът да се постави във влагалището още преди любовната игра.

Не е хубаво да се използват едновременно женски и мъжки презервативи. Триенето на латекса в полиуретана може да изхлузи мъжкия презерватив или пък женския да се премести настрани и да се скъса. Женските презервативи също така не са предназначени да се използват с диафрагма.

За да поставите презерватива, стиснете пръстена на затворения край на тръбата. Използвайте другата си ръка да разтворите срамните устни и тогава поставете, стискайки го, презерватива във влагалището. Вътрешният пръстен трябва да се избута с пръст чак над отвора на шийката на матката.

След като сте го вмъкнали, убедете се, че кондомът не се е извил. Поне два сантиметра от него трябва да са извън влагалището. След приключване на сексуалния акт, стиснете външният край, за да задържите вътре всички течности и внимателно го изкарайте.

Бъдете предпазливи, защото по време на секс, презервативът може да се изхлузи или скъса.

Орален секс

Женският презерватив предпазва жената и по време на орална любов. Никакви инфекции, които може да бъдат предадени от орална любов няма да могат да си пробият път през стените на презерватива.

Преимущества

 

 • предпазва разпространението на болести, предавани по полов пътfemalecondom.jpg
 • предпазва вагината и външните полови органи на жената
 • не ограничава сексуалната възбуда на нито един от двамата партньори
 • продава се без рецепта
 • няма странични ефекти
 • може да бъде използван от хора алергичн към латекса, тъй като е изработен от полиуретан
 • може да се използва с лубриканти
 • може да се постави преди самия акт
 • самото поставяне може да се използва като част от любовната игра
 • възбудата не е необходимо условие, за да се постави презерватива

Недостатъци

 

 • забелязва се по време на секс
 • понякога употребата му е по-сложна
 • може да се скъса или потече
 • значително по-скъп е от мъжките презервативи.

Съществува опция за няколкократна употреба на женския презерватив, но той трябва да е внимателно измит и дезинфекциран преди следваща употреба. Максимум е препоръчително да се използва 8 до 10 пъти.

Най-голямото предимство на дамските презервативи е, че предпазването от бременност и полово-предавани болести е в ръцете на самите жени, като така се избягва неудобната ситуация, в която партньорът ви отказва да сложи или няма в себе си презервативи.

Женските презервативи все още не са разпространени в България, но може да бъдат намерени в специализирани медицински центрове и аптеки.


19. 06. 2008 г. / Радостина Пеева

 

35 коментарaДобави коментар »

Съгласна съм

От Съгласна съм28.06.2009, 21:13 ч.

Бих ползвала такова нещо

Виж всички коментари за "Дамски презерватив – един нов метод за контрацепция".

Още от "Секс тайни"

Секстинг тайни

Секстинг тайни

Практикувате ли секстинг? Навярно всеки един от вас го е правил. Не знаете какво е секстинг? Надали! Този, сравнително нов термин, касаещ отношенията в една връзка, е всъщност добре позната практика с модерно име.

6 секс съвета как да не ви чуват децата

6 секс съвета как да не ви чуват децата

Когато сте хора без деца, за секса се иска само желание, а мястото и времето са без значение. Когато, обаче, имате деца, сексът се случва по график и с дузина хитрини, за да не ви чуват наследниците ви.

Женските сексуални фантазии

Женските сексуални фантазии

Вече разнищихме сексуалните фантазии на нашите половинки. Ние обаче също си имаме еротични блянове и те не са по-маловажни, нито по-скучни. Напротив – порочните желания на жените могат да бъдат нестандартни и адски горещи.