Синдром стара мома

215 коментара1/5

Стара мома не означава просто неомъжена възрастна жена. Стара мома е синдром, от който страдат много съвременни жени – млади или възрастни, омъжени или не, самотни или заобиколени от хора, старите моми са навсякъде.

Нека го кажем по-просто – стара мома е манталитет, начин на поведение и мислене, който, за съжаление, не е характерен само за неомъжените жени на средна възраст. Вярно е, че при тях „симптомите“ са по-силно и по-често изразени, но за съжаление са характерни за по-широка група хора.
Синдром стара мома
Кои са характеристиките на старата мома?

       
Старата мома е доста често в лошо настроение. Тя се „муси“ и сърди на всичко, което я заобикаля. Вечно недоволства. Винаги има виновен за проблемите й и често си има набелязана „жертва“, срещу която злослови. Една от най-типичните й характеристики е непрестанното критикуване на околните. Тя е особено критична към заобикалящите я жени. Една не заслужава приятеля си, друга не се справя в работата си, трета се облича ужасно, на четвъртата се чуди какво толкова й харесват мъжете. Синдром стара мома

Старата мома е непрестанно възмутена от заобикалящия я свят. Той просто не е толкова съвършен, колкото самата нея. В същото време тя е тази, която не носи на никаква критика и може да реагира бурно дори и на най-малката забележка.
           
Къде са мъжете в живота на старата мома? Те почти винаги липсват. И не защото тя е толкова грозна или незабележима, а защото тя ги отблъсква с поведението си. Няма мъж, който я заслужава! Всеки, който пожелае да е с нея, се оказва „глупав“, „недостойна партия“, „с корем“ и т.н. И колкото повече старата мома остарява, толкова повече вдига критериите си и принцът на белия кон се оказва безвъзвратно изпуснат. Но на нея това никак не й пречи. Тя гордо заявява, че не иска да си губи времето с някакви си „загубеняци“.

Старата мома не винаги е закръглена жена с ролки на главата и посредствена работа. Напротив – съвременната стара мома често е привлекателна и успяла в професията си. При всички случаи обаче тя е недоволна от живота си и това толкова много й личи!

Самотата често се оказва факторът, който отключва най-низките ни страсти. Самотата може да съществува дори и в дългогодишната връзка. Самотата е това, което бавно и сигурно разяжда живота и емоционалната стабилност на недоволната жена. Тя често живее чрез живота и емоциите на околните, но вместо да им помага, става досадна и дори враждебна. Опитите й да критикува всичко и всички всъщност прикрива собственото й недоволство.

Синдром стара момаЩастливите хора остават околните да си живеят живота и ги приемат такива, каквито са. Старата мома определено не попада в тази група. Затова тя критикува безпощадно и недоволства непрестанно.

Старите моми са двойно по-“вредни“ за самите себе си.
Емоциите им дразнят околните, но разяждат много повече собствените им души. Няма по-прекрасно чувство за една жена да се събуди задоволена и влюбена до любимия мъж. Подобно начало на деня те зарежда с положителна енергия и необясними за околните усмивки. Старата мома не усеща тази радост и съвсем логично се чувства неудовлетворена и незадоволена. Емоционално и физически.

Познахте себе си в този образ? Не се сърдете на мен, аз просто анализирам. Ваша е задачата да признаете собствените си недостатъци и да се промените. Старата мома не е константна величина. Всяка една от нас може да бъде такава в определен етап от живота си. Колкото по-бързо не се хареса в този образ и се усмихне на света, толкова по-бързо ще се почувства емоционално уравновесена и удовлетворена от себе. И точно в това състояние се среща желания мъж. Подчертавам – желания, не перфектния! Перфектния го търсят старите моми.

2.11.2009/Деси Великова

215 коментарaДобави коментар »

reni_123

От reni_12303.11.2016, 17:56 ч.

Пълна глупост и комплексарщина е статията,а колко женени женички са незадоволени,и злобни,защото мъжлетата им имат любовници?Не сезанимавайте с необвързаните ,особено с тези които имат кариера,те много често струват...

Виж всички коментари за "Синдром стара мома".

Още от "Тя"

Страховете в леглото

Страховете в леглото

Не сте правили секс, откакто Леонардо ди Каприо потъна с „Титаник"?

Задължителните женски качества... според мъжете

Задължителните женски качества... според мъжете

Мъжете определят сексуалността на жените по различен начин, но има някои "критерии", които всички кандидатки за сърцето му трябва да покриват.

Трябва ли винаги да му отстъпваме?

Трябва ли винаги да му отстъпваме?

Често сме готови на всичко, за да угодим на партньора. Какво получаваме в замяна и какво губим? Заслужава ли си да пренебрегваме себе си, за да е доволен той? Съществува мнение, че женското “не” на практика означава”да”.