Парите влудяват повече мъжете

15 коментара2/5

Два елемента предопределят по-умереното отношение на жените спрямо парите. Първият е семейството, а вторият е свързан с различната анатомия.

Парите влудяват повече мъжете

Отношението на родителите към женския пол вече подготвя малкото момиче. Когато детето вижда, че момченцата имат в повече нещо, което момиченцата не притежават, усещането е, че нещо са му отнели, но е принудено да се примири с фактите.

Манипулирането с парите като средство за размяна ни задължава да допуснем, че трябва да загубим нещо, за да спечелим по-късно нещо друго. Това е присъщо на жените. Те използват парите само като средство за размяна.

Вие не можете да вземете или притежавате това, което бихте желали да имате, без да дадете в замяна равностойната сума пари. А човек е роден с желанието да притежава всичко и не разбира веднага защо това не му се случва.

Желанието да притежаваш е първостепенно. Историята на цивилизацията ни показва, че в началото човек е взимал това, което е искал да вземе. Законът на по-силния е определял тези отношения. Твърде бавно човек е стигнал до идеята за себеподобните, че не може просто да отнеме нещо на другия, без да му даде в замяна нещо.

В началото по-силният е налагал на по-слабия една стока, която той не иска или по-точно, която няма желание да притежава.

Най-слабият винаги плаща най-скъпо! Парите ни поставят в отношение на размяна, в която нещата са еквивалентни. Едно такова отношение ни задължава да се откажем от първоначалното си желание да оберем другия.

Ето защо от психосексуална гледна точка жените ще бъдат по-добре подготвени за някакъв вид отказ, защото от малки са свикнали да се примиряват с лишенията.

Парите влудяват повече мъжете

Дали мъжете са по-лекомислени в отношението си към парите?

Те знаят да боравят с парите много по-добре от жените, защото в тях откриват средство за господство, а чрез тях възможност за доминиране. От това, дали жената плаща или не своята част от сметката в ресторант обаче, не трябва да правим генерални изводи.

Фройд е говорил твърде много за парите и плащането. Той е имал силната интуиция, че парите имат безсъзнателно символично значение. Днес неговите идеи за парите и плащането изглеждат куриозни. Днешните психоаналитици държат сметка на факта, че парите са били средство за мярка, както метърът и литърът.

Единствената разлика е, че парите ни възбуждат и влудяват, докато другите инструменти за мерки не пораждат страсти.

Парите влудяват повече мъжете


Благодарение на парите ние развиваме отношението си към времето, възможността си да изпреварваме бъдещето. Ако наблюдаваме децата, ще забележим, че те не разсъждават така. Това изисква определена психическа зрялост. Цената, изразена в пари, е рамката, формата на закона, на който ние всички сме подчинени.

Плащането на пари задължава всеки един да схване другия като себеподобен. Нищо не можеш да вземеш от другия без някакъв вид размяна.

06.08.2007/rozali.com

15 коментарaДобави коментар »

Kasiopeq25

От Kasiopeq2524.04.2008, 15:21 ч.

Мисля че не е нужно да влагаш толкова жлъч в думите си, най - вероятно Лъки го е казала на шега или да опише наистина ситуацията в днешно време, човече говорим за днес и сега , не за преди 1000 години .... какво е било тогава и...

Виж всички коментари за "Парите влудяват повече мъжете".

Още от "Той"

Той ли е Човекът?

Той ли е Човекът?

Всяка от нас мечтае за голямата любов, с която да прекара живота си. Колкото повече минават годините в безразборни връзки, толкова повече се убеждаваме, че имаме нужда от един специален човек, с който да градим бъдещето си.

Мъжът се познава по подаръците

Мъжът се познава по подаръците

Празниците наближават, а с тях и вашето нетърпение какво ще ви подари любимият. За всяка жена това е добре познато. В повечето случаи тя отдавна знае какво да му купи, а той като че ли не забелязва нейните намеци.

Как да познаете женкаря?

Как да познаете женкаря?

Трудно, но не и невъзможно, е да различите Казанова от един искрено хлътнал по вас мъж. Т.нар. женкари са романтични, внимателни, любвеобилни, грижовни, духовити, истински джентълмени. Но преди всичко женкарите са талантливи актьори.